Book Cover: Фен и Бибит в Приказната гора
Editions:меки корици
Pages: 80

Запознайте се с Фен и Бибит деветгодишните близначки, които си приличат единствено по своята решителност!

Те са открили начин да се пренасят в Приказната гора, където са половин кралски дъщери, имат уютна къщурка и много чудати същества за приятели. С Бебедо̀, умния и ловкия, помагат на катерицата с пауновата опашка и на бебето чубугубъл, гостуват на Изобретателя и на Лъва от кораба, срещат се с малко страшната Баба Дом-би-Дом.

Фен, Бибит и Бебедо̀ често са и с бавното, но много силно Чуище. Какви проблеми създава една подлютяваща подправка, какво се случва на морския бряг, твърде опасна ли е лошата кралица...

Вече участвате в чудни, а понякога и смешни приключения с много неочаквани обрати.

И авторката, и художничката на книгата са млади майки, които черпят най-силно вдъхновение от децата си.

Кратка информация за автора:

Дебютната детска книжка на Катерина Нейнска е вдъхновена най-много от идеята малкият ѝ син Ясен, когото вече е успяла да запали по приказките, да стане след няколко години неин верен фен. Ясен даже ѝ е помогнал, като веднъж произнесъл едно чудовище като „чуище“. Думата ѝ допаднала за име на интересен герой, почти веднага се оформили още такива, последвани от приключения...

Вдъхновена е и от вечната ѝ любов към детските книги, които се научава да чете сама още на 4 (благодарение и на упоритата си баба) и не спира да препрочита и до днес. Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Джани Родари, Ръдиард Киплинг, Роалд Дал... Любимите ѝ автори са много повече, като винаги са ѝ били слабост приключенията, наситени с висока доза фантазия, изненади и чувство за хумор.

Катерина пише от малка и изпробва различни жанрове. Напоследък набляга на приказките и на късите разкази с магични елементи. Учила е реклама и маркетинг – магистратурата си завършва в Лондон, а студентската ѝ работа там е разпоредител в West End театри. През последните години е копирайтър в рекламна агенция.

Кратка информация за илюстратора:

„Фен и Бибит в Приказната гора“ е едно от най-големите предизвикателства в артистичния живот на Светломира Минкова. Когато Катерина ѝ предлага да илюстрира тази страхотна и вдъхновена история, Мира осъзнава, че работи върху нещо, от което двете ѝ деца, Деян и Мира, трябва да се чувстват горди, като пораснат. Именно затова подлага всяка една от илюстрациите на обективната им оценка и пресъздава героите по начин, който отговаря възможно най-искрено на детските им очаквания.

Оригиналните илюстрации на Чуището и Бебедò са закачени в рамки в детската стая, където двамата малчугани играят всеки ден. Това ги поставя до герои като Ян Бибиян, Патиланчо, Пипи Дългото чорапче, Мечо Пух и Прасчо, Малкият принц и Алиса.

За Светломира това е втората детска книжка, след „Безкрило хвърчило“ на Красимир Машев, и първа след завръщането ѝ от Малайзия, където прекарва 6 месеца сред вдъхновяващите джунгли, морета и острови.

Светломира Минкова е завършила СХУПИ и НХА, магистратурата ѝ е специалност „Текстилно изкуство“. Работи на свободна практика като графичен дизайнер и художник.

Excerpt: