Book Cover: Калинка в шепичка/Ladybug in a cupped hand
Editions:меки корици

Двуезичната книга „Калинка в шепичка/The Ladybug in a cupped hand” съдържа две приказки - „Калинка в шепичка” и „Зайко”, разказани на български и английски езици.

Приказката „Калинка в шепичка” събужда в децата умение да ценят добрите взаимоотношения, приятелството, развива усета им за съчувствие и разбиране, учи ги, че всеки има право да бъде свободен.

В приказката „Зайко”, покрай великите дела, които извършва юначният Зайко за доброто на децата по света, се прокрадва мисълта, че правилното хранене е много важно, за да сме здрави, силни и умни. Зайко е здрав, жизнен и прави чудеса, защото се храни правилно по заешки.

Двуезичната книга „Калинка в шепичка/The Ladybug  in a cupped hand” е предназначена за деца, които говорят и учат български и английски езици. Откъсите на двата езика са разположени огледално, което помага на децата да ги съпоставят и разбират в тяхната уникална изразност и звучене.

Речникът дава възможност на децата да научат нови думи. Ето защо в него те се използват  по реда на появяването им в текстовете, а не по азбучен ред. Тази книга може да се чете на или от деца в детските градини и началните класове на общообразователните училища и детските езикови школи като допълнителна художествена литература извън учебната програма.

Кратка информация за автора/илюстратора:

Юлия Момчилова е родена в гр. Сливен. Завършва Музикалната гимназия в гр. Бургас и Българска Държавна Консерватория. Работила е в Софийски духов оркестър. От студентските си години сътрудничи на детските редакции на Българска национална телевизия и Българско национално радио като автор на приказки, стихотворения и сценарии.

Има публикации на куклени пиеси, а също на приказки и стихотворения в различни детски списания и вестници, между които сп. "Славейче", "Другарче" (Ниш), "Калинка", "Пчелица", "Бърборино", в. "Детски свят", в. "Венче" и др. Получавала е награди от конкурси за оригинални куклени пиеси - „Златният делфин“ (анонимен),  гр.Варна (1990 г.) и „Михаил Лъкатник“ гр.Ямбол (2003 г.); за стихотворения - от анонимния конкурс Непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“ (2013 и 2014г.), а през 2016 г. става носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ с книгата си „Игрите на палавата виелица” (2015г.).

Авторка е на музика за деца и на текстове за детски песни от композитора Филип Павлов. Сборници с нейни приказки и стихотворения са публикувани от издателствата: "Фют" ("Лесно ли е да си Дядо Коледа?", „Дъга” ("Зелени игри"); „Български писател” („Зимни лудории”); „Писец” („Вълшебната нощ”, „Игрите на палавата виелица”, „Охлювче” и „Артисти”), като последните шест книги са илюстрирани от авторката.

Excerpt:

https://issuu.com/biserche_valshebno/docs/_________707f8bc79e4142

Още книги от този автор: