Мари-Едвиж е направо ужасна: за да дружи с нея, Николà се озовава пред предизвикателство. Трябва да играе на татко и майка и да се грижи за нейната кукла цял един ден!

Какво ще кажат приятелчетата му, когато разберат, че Николà играе момичешки игри?

Малко след като „Ваканциите на малкия Николà“, вторият пълнометражен филм с най-прочутия ученик в детската литература, излезе по екраните, интересът към историите за Николà е още по-голям! Кой иска да играе с кукли? е лека, възхитително забавна книжка, съпроводена с красиви цветни илюстрации, пригодени за психиката на най-малките.

Excerpt:

Прочети илюстрования откъс тук.

Reviews:Искра Йорданова on Detskiknigi.com wrote:

Историята започва с един танц на Мари-Едвиж, на който Никола става свидетел съвсем случайно, но който го запленява. Такива са те танците на момичетата – пленителни, още повече, че става въпрос за балет. Никола бива поканен да гледа съседката си как танцува в дома й, но се оказва, че има уловка. Ако иска да я гледа, ще трябва да си играе с куклата й Шантал. Никола реагира остро, дори грубо, че не е съгласен. Един вид, както по принцип се очаква от момче на неговата възраст, накарано да прави нещо, което смята не просто за безинтересно, а направо за срамно. Е, на другия ден всъщност размисля, както се очаква пък от един порастващ мъж. Перипетиите му с куклата Шантал обаче тепърва започват, защото за наказание за държанието си той трябва да се прави на неин баща цял един ден...


Поредицата от четиринадесет заглавия за малкия Николà е предназначена за малчугани, които правят първи стъпки в четенето. Книжките са леки, възхитително забавни, съпроводени с талантливи цветни илюстрации, пригодени за психиката на най-малките! Историите са подходящи за дечица, които се учат да четат - в предучилищна възраст или в детската градина. Авторите са адаптирали разказите за знаменития герой на хумориста Рьоне Госини, но за разлика от оригиналите, където повествованието се води от името на Николà, тук то е обективизирано и наситено с пряка реч.

Приключенията на Николà и неговите щури приятелчета се развиват в реалния детски свят – забравете за магии, чародеи и духове! От друга страна, историите са рядък пример за мил хумор и автентичен досег с невинната омая на детството. Наред с момчетата в много от случаите се изявяват и две очарователни девойки: Луизет и Мари-Едвиж. Като цяло поредицата отговаря на всички изисквания, за да бъде включена за изучаване в детски предучилищни подготвителни групи.