Book Cover: Мортина и ваканцията на езерото „Мистерия“
Part of the Мортина series:
  • Мортина и ваканцията на езерото „Мистерия“
Editions:твърди корици
Pages: 54

Ново приключение от поредицата с международен успех, преведена на повече от двайсет езика.

Най-после ваканция!

Мортина и семейството й не са били на почивка от... векове!

Дестинация: Вила Финтифлюшка на леля Вещиана и братовчеда Дилберт.

Почивката обаче не трае дълго: Мортина открива, че сив чиновник от местната община иска да продаде вилата на търг, защото изглежда необитавана.

Дали ще успеят да я спасят, преди да е станало прекалено късно?

"Мортина и ваканцията на езерото "Мистерия" е третата книга от поредицата, спечелила сърцата и на българските читатели.

Кратка информация за автора/илюстратора:

Барбара Кантини е родена във Флоренция през 1977 г. Завършва анимация. Като аниматор участва в създаването на различни телевизионни серии на италианската телевизия RAI до 2011 г., когато печели конкурса „Илюстратор на годината“. Оттогава се посвещава изцяло на илюстрацията, като работи за американски, английски и италиански издателства.

Живее в околностите на Флоренция със съпруга си, двете си дъщери, четири котки и един палав хамстер... вече зомби. През 2017 г. издателство „Мондадори“ публикува „Мортина“, първата от поредица книжки с международен успех, преведена на двайсет и три езика, последвана през 2018 г. от „Мортина и омразният братовчед“, а през 2019 г. – от „Мортина и ваканцията на езерото Мистерия“ и "Мортина и приятелят призрак".

На български език вече са налични и четирите книги от поредицата с логото на изд. "Кибеа".

Кратка информация за преводача:

Вера Петрова е пътешественик, писател, преводач, доброволец за смислени каузи. Майка на две дъщери, автор на две книги, „Вместо книга“ и „Завихряне“, преводач на Йордан Радичков в Италия и на много от известните съвременни италиански автори у нас, между които Елена Феранте, Маргарет Мацантини, Умберто Еко.

Голяма радост ѝ доставят преводите на детски книги: стихотворенията на Джани Родари, невероятната история на Мортина и други. На доброволни начала организира инициативи за деца като училище по археология, театрален клас по странджански легенди, творчески изяви на деца от Малко Търново на фестивал на изкуствата в Ахтопол, детски утрини на международни литературни фестивали.

Децата от Център за подпомагане на семейства в риск „Цветница“ са съавтори в една от книгите ѝ.

Excerpt: