Book Cover: Пет артикулационни приказки с Бърборка
Editions:меки корици
Pages: 124

Книгата „Пет артикулационни приказки с Бърборка” е първата от поредицата артикулационни приказки за деца, които пространството за споделяне на логопедични материали и събития ЛогоТера, съвместно с Фабрика за книги и издателство Funky Books, успя да представи на българските читатели.

Единствена по рода си, тя въвежда децата в света на логопедията по един забавен и интересен начин. Книгата може да се чете както от родител и дете, така и самостоятелно от децата, които са в начален етап на ограмотяване. При предпечатната подготовка е използван шрифтът Adys, който улеснява четенето и се използва при деца с дислексия.

Артикулационните приказки имат за цел да подпомогнат говорното развитие на децата на възраст от 2 до 8 години. В простия сюжет на приказката са вплетени упражнения за артикулация, фонация, дишане, мануален праксис и ритъм. Децата се забавляват с това да показват какво се случва с героите като използват устните, бузите, езика, ръцете си. Така те са въвлечени емоционално и са ангажирани физически в процеса на учене, без дори да разбират, че в момента учат.

Независимо дали имат логопедичен проблем или не, децата могат да подобрят артикулацията, дишането, усещането за ритъм, тъй като в процеса на четене и играене им се напомня и показва многократно какво и как да го правят. Книгата може да бъде използвана и като помагало за децата, които работят с логопед и да бъде адаптирана от родителя според конкретните нужди на детето в момента. Книгата може да бъде използвана и от учителите на деца в предучилищна възраст, където приказките да се четат в група и всички заедно да правят смешни муцуни, да пляскат и произнасят звукосъчетанията. 

Много важна част от процеса на учене е то да бъде интересно, затова не забравяйте да разнообразявате четенето на приказки с различни звукосъчетания и ритъм, като измисляте заедно движения и допълвате приказките. Събудете твореца в себе си и се забавлявайте заедно с детето. 

Кратка информация за автора:

Надежда Ножарова е логопед с дългогодишна практика с деца с езикови и говорни нарушения. Води групи за игра за майки с бебета и е лектор в училище за бъдещи родители. Обича да използва творчески подход в работата си и да представя сложните понятия по един забавен и достъпен за деца и родители начин.

Кратка информация за илюстратора:

Елена Василева е художник и артист по душа. След известно лутане, открива призванието си като учител. Пъстрият свят на децата я вдъхновява да твори и създава красиви сюжети.

Excerpt: