Book Cover: Сбогом, дневнико!
Part of the дневнико! series:
  • Сбогом, дневнико!
Editions:меки корици
Pages: 160

Е, това е краят…

Щом този дневник е в ръцете ти, значи, ме е сполетяло нещо ужасно. Явно родителите ми са разбрали, че загубих чисто новия си суперскъп телефон, и са ме заточили на доживотна каторга.

Само че аз не съм виновен за нищо от случилото се! Честна дума! Просто животът е несправедлив и аз станах жертва на обстоятелствата.

Нека моята тъжна съдба на многострадален ученик ти послужи за пример, че човек не знае какво може да му се стовари на главата.

„Сбогом, дневнико!” е съвременна история за неволите на един български петокласник, който започва годината в ново училище, но губи скъпия си телефон още в първия ден. Да се живее без телефон в днешно време е направо немислимо, а ако родителите му научат, че го е носил на училище, въпреки забраната, последиците ще бъдат катастрофални.

Затова нашият герой и неговият най-добър приятел Дончо се отправят по следите на телефона, за който подозират, че е бил откраднат. По време на разследването обаче момчето ще обиди единствения съученик, който е бил любезен с него, а също и момичето, по което тайно (дори и от себе си) си пада. А междувременно авторът на дневника ще разбере някои истини за важните неща в живота и ще открие нови приятели... без дори да търси за целта в Гугъл!

Романът е написан на езика на днешните деца и говори за тяхното ежедневие. По един по-лек, непосредствен и актуален начин книжката засяга темите за семейството, приятелството, лоялността, признаването на собствените грешки, както и трудностите в това да си нито много малък, нито много голям.

Кратка информация за автора/илюстратора:

Ненко Генов е на 33 години. Роден е и е израснал в Пловдив, а от 2011 г. живее в Полша. Женен е, има две дъщери. Завършва английска филология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, а след това и магистратура „Филмово и телевизионно изкуство” в Нов български университет.

Има публикации в няколко печатни и електронни издания – статии, разкази, сценарии – на страниците на списания „Фентъзи Фактор”, „Екран”, „Кино” и др. Разказът му „Разходка” може да бъде открит в сборника „Репликация”, съдържащ най-добрите фантастични разкази от международния конкурс „Златен Кан” – 2010.

В България реализира няколко късометражни филма като сценарист и режисьор, близо пет години работи в телевизия. Режисьорският му дебют „Къде ти е главата?” печели субсидия от „Национален Фонд Култура”, а по-късно се сдобива с номинации и награди на редица международни фестивали.

През изминалите няколко години Ненко е написал три сценария за детски театрални постановки, които са поставени на сцена в Полша. Едното от тези представления, „Принцесата на пиратите”, е част от най-мащабната благотворителна акция в Полша, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (Големият оркестър на коледната благотворителност).

От 2016 г. публикува свои ревюта на книги в социалните мрежи чрез блога „Книжни Криле”.

Excerpt:

Още книги от тази поредица: