Учителите и библиотекарите по цял свят използват D.E.A.R. Day и книгите на Бевърли Клиъри, за да насърчат четенето сред малчуганите. За всеки празник се подготвят специални материали, чрез които по забавен начин да се отбележи не само рождения ден на авторката, но и да се мотивират децата да отворят книга и да почетат.

Предлагаме на вниманието ви учебни материали за D.E.A.R. Day, подготвени на български език, чрез които да организирате за учениците си един различен и незабравим книжен ден:

Чрез игра децата могат да търсят определена информация в текста, поднесена по различен начин – например доказателство, че семейството на Рамона е сплотено, че приятелите на Хенри му се подиграват или че Мич е подложен на тормоз…

Използвайте игровата форма, за да накарате децата да четат с разбиране и да обогатят речниковия си запас от прилагателни имена, придаващи лекота на изказа.

Да пораснеш в стил „Рамона“ никак не е лесно! Няма пакост, която момичето да не е извършило и няма някой, който да не я е сочил с пръст поне веднъж! Но безценният опит, натрупан от нея през деветте й години може да помогне на всеки малчуган!

Използвайте предложения списък, за да накарате учениците си да съберат информация за преживяванията на Рамона и научените уроци, а после заедно да напишат книжка за порастването!

Воденето на дневник може да бъде полезно и забавно за децата, а освен това развива уменията им за писане, обогатява речника и граматическите им познания.

Използвайте съветите във файла за буркан с идеи, за да насочите учениците си към воденето на дневник. Проверката и личната препоръка от учител или родител, както и насоките за писане могат да изградят дори някой бъдещ автор ;)!

Коя в действителност е Рамона Куимби?

Предлагаме ви забавен начин да мотивирате децата да събират и анализират информация – важно умение в живота.

Освен подбора на информация и систематизирането й, обработката и подготовката на различни доклади, дори и под формата на игра, може да бъде много полезно.

Да четеш и да сравняваш… Безценното умение на сравнителния анализ, подходящо и за малчугани!

Книгите за Рамона Куимби са изключително подходящи за целта, защото предоставят на учениците сходна обстановка, сюжет и същевременно са твърде различни. Чрез тях се стимулира мисленето, обръща се внимание на детайлите и децата постепенно усвояват уменията да съпоставят и отличават.

Вдъхновени от историите в книгите, децата могат да разказват и съчиняват свои собствени истории… Като съчинение по зададена тема, но вдъхновено от книгите за Рамона Куимби!

Използването на подобен похват не само въплъщава задължителните изисквания към учениците в начален курс, но им помага като на игра да развият своите граматични и езикови умения.

Коя книга да изберем за детето? Какво харесва то самото?

Чрез подготвения въпросник и съвети към него лесно ще се ориентирате към определен жанр от детската литература и ще знаете какво да препоръчвате за четене. Защото няма по-лесен начин да отблъснеш едно дете от книгите като неподходящия избор на четиво за него и същевременно една вълнуваща и вдъхновяваща книга е способна да спечели читателя за цял живот!

10 неща, заради които бих зарязал всичко…

Чрез изготвянето на списък с най-най-любимите неща на всяко дете и стимулирането му да намери книга, посветена на интересите му, ще съумеете да препоръчате подходящо четиво на учениците си и да ги запалите по четенето!