След пътуването до ледената Антарктида, време е да отбележим още един успех: книгоходците покоряват шести континент, докато четат и отбелязват прочетените си книгометри.

През изминалата седмица в системата бяха регистрирани 7224 книгометра, което ни позволява да се пренесем от Антарктида в Австралия!

Австралия е най-малкият от седемте континента на Земята и по площ, и по население. Но пък е единственият, който принадлежи само на една държава – Австралия. Прилича на огромен остров, заобиколен от Индийския и Тихия океан.

Макар един от най-известните градове на континента да е Сидни, той не е столица. Столицата е Канбера. Повечето жители на континента живеят по крайбрежието, тъй като обширни части от територията на Австралия са заети от пустинни области.

Австралия / Изображение: Wikilmages, Pixabay

Днес Австралия е една от страните с най-голямо етническо разнообразие. Близо ¼ от жителите й са родени в други държави. Вероятно топлият слънчев климат привлича европейците и азиатците в Австралия, но коренните жители – аборигените – са се заселили на континента преди около 50 000 години. Те се прехранвали с лов, риболов и събиране на диви плодове и макар европейските заселници да променили начина им на живот, все още има аборигени, които следват старите традиции.

В техните вярвания съновидението заема важно място – аборигените вярват, че светът се е появил във Времето на сънищата. Всички техни важни ритуали са свързани със съновидението, а едно от най-свещените места е скалният къс Айърс Рок, наричан Улуру от коренните жители на континента.

Айърс Рок (Улуру), Австралия / Снимка: Walkerssk, Pixabay

Айърс Рок е най-големият монолитен скален къс в света – извисява се като хълм над пустинята в Централна Австралия и е с височина 348 м, а обиколката му е цели 9 километра! В основата му са се образували малки пещери и ниши, в които аборигените извършват своите свещени ритуали.

„Пътнико, няма готови пътеки.

Пътеките се появяват от ходенето.“

– поговорка на австралийските аборигени

Чували ли сте за бумеранга? Знаете ли, че аборигените го използвали от хиляди години за лов на птици? Ако е хвърлен правилно, бумерангът се връща при онзи, който го е хвърлил.

Австралийски традиционни бумеранги / Снимка: CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94181

Друго традиционно „изобретение“ на аборигените е диджериду – духов музикален инструмент, дълъг от 1 до 2,5 м. Диджеридуто се изработва от кухо евкалиптово стъбло и издава монотонен жужащ звук. Във видеото можете да чуете как звучи, а и да видите традиционен аборигенски танц. Той може да ви се стори странен, но за аборигените е точно толкова естествен, колкото за българите – хорото и ръченицата:

Като споменахме евкалиптовите дървета, време е да се насочим към флората и фауната на Австралия. Животинският свят в Австралия и Океания е изумителен – повечето бозайници и почти половината птици не се срещат никъде другаде по света! Това се дължи на факта, че континентът е изолиран от останалите.

Единствено тук можете да срещнете кенгуру, коала, ехидна и птицечовка, например. На континента има над 500 национални парка, които се грижат за опазването на разнообразието от животни и растения.

Ето някои от най-популярните обитатели на континента:

 • кенгуру

Твърди се, че името „кенгуру“ се появило, когато капитан Джеймс Кук достигнал до бреговете на континента, видял подскачащо животно и попитал местните жители какво е, а те отговорили „кенгуру“, т.е. „Не разбирам“. Това всъщност не е вярно – „gangurru“ е било наименованието на един от 50-те вида кенгурута, които можете да срещнете на континента, при това на един от местните езици, говорени през 1770 г. Това наименование е пренесено в Европа и с него се означават всички двуутробни от семейство кенгуру.

Кенгуруто живее единствено в Австралия (екземплярите в зоологическите градини по света не се броят) и има около 50 различни вида с размери от 50 см до 2 м дължина. Те се придвижват с подскоци и са торбести бозайници – раждат прекалено малки бебета, които трябва да се доразвият в торба в корема на майката. Червеното кенгуру е най-едрият вид – може да скача на разстояние до 9 м и на височина до 3 м.

Кенгуру / Снимка: Sandid, Pixabay
 • коала

Коалата често погрешно е възприемана като мече. Всъщност е двуутробен бозайник, близък до кенгуруто. Храни се почти изцяло с евкалиптови листа, от които си набавя всички необходими вещества. Доскоро учените смятаха, че коалите не пият вода, но нови наблюдения показват, че всъщност пухкавите животинки си набавят вода, като ближат влажните стволове на дърветата.

Коала / Снимка: Holger Detje, Pixabay

Интересна подробност е, че коалите прекарват почти целия си живот в короните на евкалиптовите дървета, а малките им се раждат слепи, голи и глухи – без никаква козина. Порастват в торба на корема на майката за около 5-6 месеца.

 • тасманийски дявол

Най-едрият хищник сред торбестите бозайници днес е тасманийският дявол, който обитава остров Тасмания, част от държавата Австралия. Той излиза на лов привечер или през нощта и издава специфичен дрезгав лай. Когато е уплашен или ядосан, ушите му почервеняват.

Тасманийски дявол / Снимка: Dušan Smetana, Pixabay

В Австралия се срещат различни видове папагали какаду (семейството се състои от 21 вида). Един от най-предпочитаните за домашни любимци е жълтокачулатият какаду, защото умее да имитира човешка реч. Уви, той е почти изчезнал от дивата природа.

Траурно какаду на Банкс (Calyptorhynchus banksii) / Снимка: Holger Detje, Pixabay
 • ему

Най-едрата птица в Австралия е емуто – роднина на щрауса. Също като него не може да лети, но бяга бързо. Отглежда се във ферми заради месото и яйцата. Яйцата са с интересен син цвят.

Ему / Снимка: ejakob, Pixabay

Ето още няколко птици, които едва ли ще срещнете другаде по света:

 • ехидна и птицечовка

Ехидната и птицечовката са още две от необикновените животни на австралийския континент. Те са от разред еднопроходни, което означава, че снасят яйца като птиците, но после кърмят малките си като бозайниците.

В тялото ехидната прилича на таралеж – покрита е с дълги бодли и косми. Има удължена човка, с която достига обичайното си меню – мравки, термити, червеи и ларви.

Ехидна / Снимка: pen_ash, Pixabay

Птицечовката е един от най-странните бозайници – плува отлично с помощта на дългата си опашка и ципите между пръстите, има плоска човка като на патица и има отровни шипове. Среща се само в източната част на континента.

Птицечовка / Снимка: pen_ash, Pixabay

Като стана дума за отрова, в Австралия живеят някои от най-смъртоносните животни на планетата. В източната част на континента се срещат 36 вида отровни паяци и 20 вида отровни змии, сред които е и западният тайпан, чиято отрова може да убие човек за минути.

Ето какви животни можете да срещнете в пустинята Симпсън, където са най-дългите дюни в света, простиращи се по протежение на 170 км:

Може би едно от най-известните природни чудеса на планетата, Големият бариерен риф, също се намира в Австралия. Той е най-големият коралов риф и най-голямата жива структура на планетата, която се вижда от Космоса!

Голям бариерен риф, Австралия / Снимка: Coffeewithmilk, Pixabay

Големият бариерен риф се разпростира на дължина от над 2300 км и се състои от над 2900 отделни рифа и 900 острова. Образува се от живи организми – коралови полипи. Те представляват миниатюрни животни със скелет от варовик, които живеят на огромни множества.

Над 400-те вида корали, които образуват рифа, осигуряват дом на необикновени и пъстроцветни водни обитатели: над 15 000 вида риби, делфини, акули, костенурки и други. Големият бариерен риф е защитена зона и на туристите е забранено да пипат и да вземат от него каквото и да било.

Корали / Снимка: Bruno, Pixabay

Може би един от най-известните обитатели на рифа е рибата клоун (позната от анимационното филмче „Търсенето на Немо“). Тя живее сред отровните анемони и е сред малкото животни с имунитет към отровата им.

Риба клоун, Голям бариерен риф, Австралия / Снимка: Marcel Einig, Pixabay

В рифа живее ракът отшелник, който се вмъква в изоставени черупки на морски охлюви, за да защити мекото си коремче от врагове. Там можете да срещнете също морски змии (отровни са, но нападат рядко), морски звезди, риба папагал, медузи, опасни скатове и акули. Един от най-атрактивните за туристите обитатели е зелената морска костенурка, която достига дължина до 1,5 м. Храни се с водорасли и безгръбначни, а поради липсата на естествени врагове живее до 80 години.

Зелена морска костенурка, Голям бариерен риф, Австралия / Снимка: Matthew Wardle, Pixabay

В Големия бариерен риф живее и морската крава (дюгон), която достига дължина до около 3 м и тежи около 500 кг.

Морска крава / Снимка: PublicDomainImages, Pixabay

Ако потърсите още информация за животните и растенията в Австралия, със сигурност ще прекарате поне ден в разглеждане. Можете дори да проучите изчезналите животински видове на континента – на помощ ще ви се притече книгата „Малки и големи истории за изчезналите животни“ (Елен Ражкак и Дамиен Лавердюн, изд. „Прозорец“), която бе номинирана в категория „Нещотърсачи“ в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018. Не пропускайте да се информирате и за състоянието на Големия бариерен риф – еколозите алармират, че коралите са застрашени от измиране от замърсяването на океана и промените в климата.

Нашето пътешествие из Австралия ще приключим в Сидни – най-големия и най-стар град, основан през 1780 г. като място за пребиваване на английски затворници. Днес в града се издига една от най-красивите сгради в света – Операта. Тя е проектирана от датския архитект Йорн Утзон и десетте й покрива са оформени като корабни платна, покрити с над 1 милион плочки от блестящ бял гранит.

Операта разполага с повече от 1000 помещения, които включват театрални зали, студия и концертни зали. Основната концертна зала побира над 2500 зрители.

Операта в Сидни / Снимка: skeeze, Pixabay

Сбогуваме се с континента Австралия и се чудим къде ще ни отведат книгоходците следващата седмица? Дали ще се върнем отново на този най-малък, но така интересен континент до края на пътешествието ни през август 2020 г.? Предстои да разберем!

Морски национален парк „Дванадесетте апостоли“ / Снимка: Keith Gillette, Pixabay

 

Използвани източници:

 • Картинен атлас на света – Олдрич Ружичка (изд. „Фют“)
 • Магически свят. Животните в природата – Карновски (изд. „Фют“)
 • Религиите в света – енциклопедия (изд. „Фют“)
 • Чудесата на света – библиотека „Знание“ (изд. „Прес“)
 • Чудесата на света – поредица „100 интересни неща за…“ (изд. „Фют“)
 • Най-известните природни чудеса на света – енциклопедия (изд. „Пан“)
 • Малки и големи истории за изчезналите животни – Елен Ражкак и Дамиен Лавердюн (изд. „Прозорец“)