Тази седмица книгоходците ни приближиха още малко до крайната ни цел – завладяването на Африка, последния непокорèн континент. Изминатите 6306 книгометра ни позволяват да прескочим от Банкок (Тайланд) до Мадагаскар – изумителен остров в близост до Африка.

Остров Мадагаскар / Снимка: photosforyou, Pixabay

Островът е разположен в Индийския океан, приблизително на 400 км от източните брегове на континента Африка. Със своите 592 800 кв.км Мадагаскар е втората по големина островна държава в света, а островът е четвърти по големина в света. Столица на Мадагаскар е Антанариво, а официалните езици са малагашки и френски.

Към 2013 г. населението на държавата се оценява на малко над 22 милиона души, 90% от които живеят с по-малко от 2 долара на ден. Това причислява Мадагаскар към най-слабо развитите държави в света.

Дете от Мадагаскар

Името на острова Madageiscar се среща най-напред откриваме в мемоарите на венецианския пътешественик Марко Поло, живял през 13-и век. Той мислел, че е попаднал в сомалийското пристанище Могадишо, но поради грешна транслитерация се получило името, което използваме и днес.

Най-интересното, което можете да чуете за острова, е свързано с уникалното биоразнообразие. Над 70% от 250 000 животински видове, които се срещат в Мадагаскар, не се срещат никъде другаде на планетата. Не ви се вярва? 90% от 14 000 растения, които виреят на острова, също не се срещат на друго място! Това кара някои от учените да обявят Мадагаскар за „осмия континент“.

Ендемити

Както четем в книгата „Дърветата“ на Пьотр Соха и Войчех Грайковски (номинирана в категория „Нещотърсачи“),

„Някои видове дървета имат огромен ареал на разпространение… Други растат само в определени неголеми области… Такива организми се наричат „ендемити“. Определението не се отнася само до дърветата – ендемити са и птицата киви, която живее единствено в Нова Зеландия, или байкалският тюлен, обитаващ само езерото Байкал.“

Съвсем ясно е, че на остров Мадагаскар ще срещнем много ендемити, затова ще ги разделим на животни и растения и ще разгледаме малка част от огромното разнообразие.

Растителните видове

В югозападната част на острова се намира екорегионът „Мадагаскарски трънливи гори“. В него над 95% от видовете са ендемити, много от които са свикнали да оцеляват в екстремна суша. Растенията Didiereaceae*, групирани в 4 рода и само 11 вида, се срещат единствено в този район на Мадагаскар. Странните видове не само са дървета, но и са роднини на кактусите. Виден представител е Alluaudia procera.

Alluaudia procera, Ифати, Мадагаскар / Снимка: JialiangGao www.peace-on-earth.org – собствена творба, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3464844

Други растения в региона са видове дървета, известни с ароматните си смоли (като тамян и мирта), Исусов венец, семейство Смрадликови (най-известни представители от тях са смрадликата, кашуто, мангото, сумака) и семейство Бобови. Но тези видове се срещат и в други части на света.

На Мадагаскар се срещат 860 вида орхидеи и ¾ от тях са ендемити. Може би ще се изненадате да научите и че цели 6 от деветте вида баобаби виреят на острова!

Баобаби / Снимка: shell300, Pixabay

Баобабите събират вода в огромните си стволове през дъждовния сезон и тези запаси им стигат, докато трае сухият сезон. Сърцевината на стволовете на баобабите няма ясно изразени пръстени и е трудно да се определи възрастта на дърветата, но има представители, за които се смята, че са хилядолетници.

Остров Мадагаскар е дом и на около 170 вида палми, като 165 от тях са ендемити. Много от тях се използват като лек, а в част от лекарствата против Болест на Ходжкин, левкемия и други видове ракови заболявания  се срещат съставки, извличани от растения от острова. Палмата на пътешественика (Ravinala) пък е толкова тачена от местните жители, че е считана за национален символ и дори ще я откриете в логото на авиокомпанията Air Madagascar.

Палма на пътешественика / Снимка: Eric in SF / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

В Мадагаскар вирее и едно от най-големите семена – кокосовият орех. Той е плодът на кокосовите палми, на дължина достига около 20-30 см и тежи до 2,5 кг. От кокосовите орехи се правят най-различни вкусотии – сърцевината му се използва в готварството и сладкарството. Но дори той не е най-голямата забележителност на острова: Мадагаскар е най-големият производител на ванилия в света!

Ванилията е втората най-скъпа подправка в света, защото се отглежда и обработва изключително трудно. Ваниловата шушулка е плодът на няколко вида лиани от семейството на орхидеите, които се увиват около други дървета.

Ванилия – цвят

В природата ваниловите орхидеи се срещат само в Мексико, където живеят миниатюрните пчели мелипона. Затова повече от 300 години ванилията идвала само от Мексико, а всички опити да бъде развъждана в други части на света били безуспешни. През 1841 г. 12-годишният роб от остров Реюнион (съседен на Мадагаскар) открил специален метод за опрашване на ваниловите цветове с помощта на дървена пръчица.

Методът е изключително трудоемък, а самите цветове прецъфтяват след няколко часа. Но пък опитен работник може да опраши от 1000 до 1500 цвята на ден. Ръчното опрашване е в сила до ден днешен – вероятно вече ви е ясно защо ванилията е толкова скъпа подправка. Ако ви е интересно да прочетете повече за ванилията и останалите интересни вкусни растения, разгледайте „Растения, които ни хранят“ (изд. „Фют“).

Животински видове

Лемур / Снимка: cedric_lehmann from Pixabay

Както флората, така и фауната на Мадагаскар е уникална, а ендемичните видове са многобройни. Ако сте гледали анимационния филм „Мадагаскар“ вероятно помните лемурът крал Джулиън. Е, лемурите наистина живеят само и единствено на острова –  от най-малкия вид миши лемури, тежащи около 60 грама, до най-големия 9-килограмов индри.

Лемур индри / Снимка: Charles J Sharp – собствена творба, from Sharp Photography, sharpphotography.co.uk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75864382

Другото име на индри е бабакото, а в “Малка книжка със звуци на животни от джунглата” от Андреа Пинингтън и Каз Бъкингам (изд. „Изток-Запад“) можете да чуете какви звуци издава този впечатляващ лемур:

Лемурите са се развили и оцелели като вид в Мадагаскар заради липсата на врагове като маймуните. Техен враг обаче е подобната на котка фоса.

Фоса

Птиците на острова наброяват над 300 вида, като над 60% от тях са ендемити.

На острова ще откриете и над 260 вида влечуги, сред които и две трети от всички познати в света видове хамелеони, сред които е и най-малкият познат вид.

Хамелеон / Снимка Robert Balog, Pixabay

Мадагаскар се гордее с третия по големина коралов риф в света – Толиара. Насекомите и рибите на острова също предлагат на пътешествениците великолепно разнообразие, стига да имате желание да погледнете този изчезващ свят.

Защо изчезващ? Защото екосистемата на острова е застрашена от действията на хората, които унищожават естествените местообитания на животинските видове. Това, между другото, се случва не само на Мадагаскар, а по целия свят.

* Обикновено растителните и животинските видове имат латински наименования, които понякога нямат превод, както в случая няма превод на български на тези растения.

One thought on “Книгоходец: от Банкок до Мадагаскар

  1. Pingback: Книгоходец: от Мадагаскар до Източна Африка – Лятна читателска щафета

Comments are closed.