Нищо не е в състояние да събуди мечтите за екзотични пътувания, нови открития и вълнуващи приключения като добре написаните книги!

из „Магията на Амазонка: пътеводител“, Detskiknigi.com

Книгоходците покоряват нов континент!

През изминалата седмица отчетените книгометри възлизат на 12150, което ни позволява да прелетим без багаж до Южна Америка – един от най-колоритните и зелени континенти на планетата.

Южна Америка крие причудливи тайни зад завеси от гъсти лиани, ароматни орхидеи и странни животни. Елате с нас на обиколка – за вдъхновение ни служат книгите „Мая, кралицата на Голямата река“ (Ева Ибътсън, ИК „Емас“) и „Изследователят“ (Катрин Ръндъл, изд. „Таралеж“).

Въжен мост / Снимка: nile, Pixabay

Южна Америка е четвъртият по големина континент на планетата. За разлика от Европа или Африка, в него ще откриете само 12 държави и три територии. Най-голяма по площ е Бразилия, а най-малка – Суринам. Континентът е разположен в Южното полукълбо и се намира между Тихия и Атлантическия океан.

Южна Америка е континент с много рекорди – ето някои от интересните:

 • В него се намира най-дългата планинска верига в света – Анди. Дължината й е 7000 км. Планинската верига преминава през територията на 7 държави: Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия, Чили и Аржентина. Най-висок е връх Аконкагуа в Аржентина с височина 6961 м.
Планинска верига Анди / Снимка: 472619, Pixabay
 • Най-сухото място на планетата е пустинята Атакама в Чили.

Тя е на цели 15 милиона години. Странно е, че Атакама се намира на континента, в който са разположени и най-обширните тропични гори, нали? Още по-интересно е, че в нея се срещат над 500 растителни вида, сред които билки и цветя, като мащерка, ларат и солена трева.

Пустинята Атакама, Чили / Снимка: Julian Hacker, Pixabay
 • Най-пълноводната река на Земята – Амазонка, също се намира в Южна Америка.

Нейната дължина е 6575 км. Извира от Рио Мантаро, преминава през териториите на Перу, Колумбия и Бразилия и се влива в Атлантическия океан.

Карта на басейна на р. Амазонка / Изображение: Kmusser – векторното изображение включва елементи, взети или адаптирани от следния файл:  Amazonrivermap.png., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24862395

Амазонка е втората по дължина река в света след р. Нил в Африка, но безспорно е най-пълноводната. По обем водите й са повече от тези на останалите 10 най-големи реки, взети заедно!

“Които смятат Амазонка за зелен ад – прочете в стара книга с прокъсана обложка, – донасят собствените си страхове и предразсъдъци в тази удивителна земя. Дали някое място е рай, или ад, зависи от самите нас. Който пътува смело и с широко сърце, навярно ще се озове в рая.”

– из „Мая, кралицата на Голямата река“, Ева Ибътсън, ИК „Емас“

Любопитни факти за Амазонка

Залез над Амазонка
 • Наричана е реката-море, защото е най-пълноводната в света с водосборен басейн около 7 млн. кв.км.
 • 25% от водите в Световния океан идват от Амазонка;
 • Има над 200 големи притока. По-известните са Риу Негру и Мадейра;
 • В устието й се намира най-големият остров на Земята, образуван от речни наноси – Маражо, с площ от 48000 кв.км. – почти колкото половината територия на България. Той е образуван в продължение на милиони години, а днес огромната му площ е покрита с вечнозелени гори, ливади и блата.
 • Амазонка тече през най-голямата низина в света – Амазония, в която се намират най-обширните екваториални гори, наречени “селвас”. Те доставят 20% от кислорода на планетата;
 • 1/3 от растителните и животински видове в света се срещат в Амазония.

“Четеше за дърветата с огромни листа в тропическата гора, през чиито корони току наднича слънчев лъч. Четеше за пътешествениците, изследвали лабиринта от реки и открили хиляди растения и животни, невиждани дотогава. Четеше за яркоцветните птици, мяркащи се из буйните клонаци – папагали ара и колибри, – за пеперуди колкото чинии, за завеса от ароматни орхидеи, спускащи се от дърветата.”

– из „Мая, кралицата на Голямата река“, Ева Ибътсън, ИК „Емас“

Сред обитателите на селвата са най-малките птички колибри и пъстроперите папагали ара. Във водите на река Амазонка плават страховити пирани и алигатори – южноамериканските крокодили. Там се среща анакондата, както и речният делфин, който е розов на цвят. Символ на тропическите гори е птицата тукан – няма да я сбъркате заради пъстрия клюн.

Тукан / Снимка: Heike Hartmann, Pixabay

Ако плавате по течението на Амазонка, вероятно ще видите животинчета, наподобяващи големи морски свинчета. Името им е капибари и те обитават бреговете на реката-море, но с това причудливите животински видове, населяващи селвата, изобщо не свършват. Всъщност биоразнообразието в Амазония е толкова голямо, че учените са установили наличието на:

 • приблизително 1 милион насекоми, познати на науката;
 • около 530 вида бозайници;
 • 1000 различни вида влечуги и амфибии и
 • повече от 5600 вида пресноводни риби

Ако отидете в Южна Америка, пазете се от пъстрите отровните жаби. Потърсете костенурката Херкулес – тя е най-силното същество на Земята, което може да носи 850 пъти собственото си тегло и непременно вижте пеперудите морфо.

Дървесна жаба / Снимка: David Mark, Pixabay

Растителните видове, които ще срещнете в Амазония, наистина са зашеметяващо много. Сред тях са каучуковото дърво хевея, хининовото дърво (кората служи за лекарство против малария), различни видове орхидеи, лиани, машохара (от листата й индианците правят безвредно приспивателно), грамофонче (семената му помагат при безсъние) и жакаранда с нейните сини цветове. Всъщност в Амазония се срещат около 80 000 растителни таксономични единици и около 390 милиарда дървета! Няма как да не споменем какаовото и памучното дърво, диворастящата ванилия и водните лилии “Виктория регия”.

Водна лилия „Виктория регия“ / Снимка: TheoRivierenlaan, Pixabay

“Сватбата на реките”

Амазонка приема множество притоци по течението си. Както описва писателката Ева Ибътсън,

“… Някои са черни, други – кафеникави, а трети – сини. Последните извират от юг. Цветът им зависи от това, което е под водата.”

И макар широкото корито на Амазонка да е впечатляващо за онзи, който има щастието да плава по нея, вероятно най-прочутата гледка е

“сватбата на реките, където в кафявата Амазонка се вливаха черните води на Риу Негру. Виждаше се как двете реки текат една до друга, без да се смесват.”

Изумителният факт, че двете реки текат успоредно, без да се смесят, в продължение на 9,5 км, се дължи на различната плътност и състав на водата. Но въпреки логичното обяснение, “сватбата на реките” е вълнуващо явление!

Сватбата на реките – срещата на Амазонка с Риу Негру

“Плаването по Амазонка се запечата завинаги в паметта на Мая. На места реката беше толкова широка, че тя разбра защо я наричат реката-море.”

– из „Мая, кралицата на Голямата река“, Ева Ибътсън, ИК „Емас“

Но да се върнем към изумителните рекорди на континента:

 • Най-високият водопад на Земята е водопадът Анхел във Венесуела.

Той е висок над 1000 м и е изключително недостъпен. Открит е през 1935 г. от пилота Джими Ейнджъл, откъдето идва и името Анхел (ангел на испански).

 • Водопадът Игуасу е най-красивият, най-пълноводен и шумен водопад в света.

Намира се на границата между Аржентина и Бразилия и представлява каскада от над 250 по-малки водопада. Игуасу е петият по големина водопад в света. Макар и неочаквано, той е леснодостъпен – има места, където човек може да седне и да е заобиколен от водопади. Разположен е сред вековна гора и е част от най-големия субтропичен резерват в света. Резерватът е дом за над 2000 животински и растителни видове.

Водопад Игуасу / Снимка José Joey, Pixabay
 • Най-високо разположеното плавателно езеро е Титикака, между Перу и Боливия.

То се намира на височина 3812 м надморска височина. Титикака прилича на море в планината и е свещено място, откъдето инките започват похода си за завладяването на половината континент. В Титикака има 42 острова, а най-голям сред тях е Островът на слънцето. Местните жители от племето уру, които ще срещнете тук, живеят върху плаващи тръстикови острови.

Тръстиков остров, езеро Титикака / Снимка: PublicDomainPictures, Pixabay

Каучукът: “черното злато”

Каучуковото дърво е един от основните растителни видове в Южна Америка. Повишеното търсене на каучук и откритието на вулканизацията през 1839 г. довеждат до бум на добива му в региона. Тогава много европейци се преместват в градове като Манауш, около който се върти действието и в двете споменати в началото на пътешествието книги.

Европейските предприемачи забогатяват и постепенно градът придобива европейски облик. Градът е електрифициран много преди изкуственото осветление да огрее голяма част от европейските градове. Той предлага на посетителите си луксозни хотели и бутикови магазини, но безспорно перлата на града е огромната сграда на операта, наречена Театро Амазонаш.

Театро Амазонаш е построен в периода 1885-1892 г. Откроява се със своя златистозелен покрив. Вътре сградата е декорирана с позлатени балкони, мрамор, стъкло и кристали, донесени от цяла Европа.

Театро Амазонаш, Манауш, Бразилия

Манауш се намира в Бразилия – най-голямата по площ държава в Южна Америка с площ над 8,5 млн. кв.км. Населението й е над 195 млн. и е разпределено много неравномерно. Официалният език е португалският, а преобладаващата религия – християството. Столицата на страната е град Бразилия, но най-големите градове са Сао Пауло и Рио де Жанейро.

Сао Пауло е най-големият град в Южното полукълбо. В него живеят приблизително 11 млн. души. Ако се озовете там, ще видите небостъргачи, красиви къщи и музеи, но и много бедни и гъстонаселени райони, наречени фавели.

Рио де Жанейро пък е известен с безкрайните си плажове, със статуята на Христос и с карнавала, който се провежда всяка година преди “Пепелна сряда”, бележеща началото на Великия пост. Карнавалът в Рио е описан и в книгата „Седемте чудеса на г-н Хакарайнен“ от Маури Кунас. Той заема важно място и в сюжета на анимационния филм „Рио“.

Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Ние ще насочим вниманието ви към статуята на Христос Спасителя, защото е едно от архитектурните чудеса на света. Тя е висока 38 м, завършена е през 1931 г. и е изградена от железобетон. Изненадваща е облицовката й от несмлян талк, който е устойчив на въздействието на климата. Статуята е разположена на хълма Корковаду, висок 710 м.

Статуя на Христос Спасител, Рио де Жанейро, Бразилия / Снимка: LhcCoutinho, Pixabay

Бразилия е известна и с всенародната любов към футбола, макар това да важи и за останалите южноамерикански държави. Добър пример е Аржентина – родната страна на Лионел Меси.

Южна Америка е континент с богата история. Там са живели едни от най-древните цивилизации в света. Маите, ацтеките и инките са оставили интересни следи, които си струва да проучите. Ние ще насочим погледа ви към Мачу Пикчу, платото Наска и Куско.

Мачу Пикчу

Той е един от най-известните градове на инките. Разположен е в Андите на територията на Перу, на 2400 м надморска височина. Когато испанците покоряват империята на инките през XVI в., те не успяват да открият града. „Изгубеният град“ е открит през 1911 г. от английския пътешественик Хайръм Бингъм.

Мачу Пикчу, Перу / Снимка: Jens Teichmann, Pixabay

Археолозите са открили и описали около 200 сгради – храмове, светилища, ритуални бани, дворци, складове, жилища. Всички сгради са построени по традиционната технология на инките – без хоросан, с камъни, които са изрязани толкова прецизно, че прилягат плътно помежду си.

Платото Наска

Отново в Перу, върху каменистото плато Наска, са издълбани линии и фигури, които са толкова големи, че могат да бъдат видяни в цялост единствено от голяма височина. Забелязани са едва след първите самолетни полети над платото през 1930 г. Фигурите се простират на площ, по-голяма от 500 кв.км. Направени са, като е изстърган горният потъмнял слой на каменната повърхност.

Фигура на колибри, платото Наска, Перу / Снимка: Monika Neumann, Pixabay

Фигурите изобразяват паяци, маймуни, колибрита, китове, хора. Учените смятат, че са направени в периода 700-100 г. пр.н.е. от народа наска, защото много приличат на украсите по техните глинени съдове.

Куско

Куско, столицата на инките, бил планиран и построен като град-календар! Градът имал 2 главни улици, които се пресичали и образували четири симетрични квартала. От главните улици се разклонявали 12 междинни улици, а от тях – още 36. Всяка от улиците била проектирана така, че през определен месец и седмица в годината слънцето да я огрява изцяло.

Каменна стена, Куско, Перу

В Куско имало 365 храма, всеки от които бил разположен по начин, който гарантирал, че ще бъде огряван изцяло само в един-единствен ден от годината. Главният храм пък бил облицован отвън със 700 златни листа, всеки с тегло 2 кг.

Цивилизациите на Южна Америка са били строги, войнствени, но и много интересни. Струва си да потърсите повече за обичаите им, за боговете им, а и за техните владетели – най-известен сякаш е Монтесума II. На неговото гостоприемство спрямо конкистадора Ернан Кортес дължим вкусната напитка какао, която конкистадорите по-късно донасят в Европа. Ако искате да видите част от златните накити и оръжия, изработени от народите на Южна Америка, разгледайте снимки от изложбата „Златото на инките“ тук.

 • Знаете ли, че от Южна Америка произхождат още царевицата, картофите и чушките, които много харесваме?
 • А знаете ли, че в повечето държави на контитента се говори испански език?

Единствено бразилците и суринамците правят изключение – официален език в Бразилия е португалският, а в Суринам – нидерландският, защото са бивша холандска колония. Интересно е, че най-разпространеният език на коренното население е кечуа – езикът, който са употребявали инките. Кечуа се пише така – Quechua. Това е и името на марката спортни стоки за планински туризъм, които ще откриете в Decathlon.

Перуанци

Макар книгометрите на книгоходците да не са съвсем достатъчни, за да достигнем до най-южната точка на континента, все пак ще прескочим до Ушуая – най-южният град в света. Ушуая е разположен в аржентинската част на архипелага Огнена земя и е с население от 55000 души. Огнена земя пък се намира между Магелановия проток и протока Дрейк и между Атлантическия и Тихия океан.

Архипелагът е част от природогеографската област Патагония. Намира се на координати 54° ю.ш.70° з.д. Името му е дадено от Фернандо Магелан, който е първият европеец, минал край него през 1520 г. Там живее племето она, което често присъства в кръстословиците.

Разположение на Огнена земя в района на протока Дрейк / Изображение: Apcbg – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32874394

Ето и репортаж от Огнена земя, където се намира и най-интересната поща:

Ако имате възможност да посетите Южна Америка, непременно опитайте следното:

 • пътуване по река Амазонка с кораб – ще успеете да видите голяма част от флората и фауната
 • посещение на местен пазар – пресните плодове, лековитите растения и екзотичните подправки със сигурност ще възпламенят сетивата ви
 • лов на пирани – това е само за търсачите на силни усещания
 • залез на плажа Копакабана в Рио де Жанейро – не пропукайте да се насладите на залязващото слънце на един от най-известните плажове в света
 • театрално посещение в Манауш
 • наблюдаване на футболен мач на Ещадио до Маракана в Рио – най-големият футболен стадион в света
 • участие в световноизвестния карнавал в Рио

Ако пък няма изгледи да пътувате до далечната дестинация скоро, спомнете си кое е най-бързото превозно средство: въображението ви, подхранено от хубави книги! Горещо препоръчваме да обърнете внимание на:

 • „Мая, кралицата на Голямата река“, Ева Ибътсън, ИК „Емас“ – отзив тук
 • „Изследователят“, Катрин Ръндъл, изд. „Таралеж“ – книгата е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 и можете да я видите тук или да прочетете отзив
 • „Приказки от селвата“, Орасио Кирога, изд. „Лабиринт“ – отзив ще откриете тук
 • „Малка книжка със звуци на животни от джунглата”, Андреа Пинингтън и Каз Бъкингам, изд. „Изток-Запад“ – чуйте как звучат част от животните и птиците тук
 • „Меси. Малкото момче, което стана голям футболист“, Ивете Жултовска-Дарска, изд. „Егмонт“ – отзив

Проверете какво още не успяхме да ви разкажем за Южна Америка и съберете своите открития в изследователския си тефтер. А ние нямаме търпение да проверим къде ще ни отведете следващата седмица, книгоходци!