След вълнуващото пътешествие до Ниагарския водопад, нека поемем към следващата спирка от книгоходското ни пътешествие!

Отчетените резултати на всички книгоходци са 6194 книгометра, което ни позволява да преплуваме Атлантическия океан (или да го прелетим като Амелия Еърхарт) и да се върнем обратно в Европа.

Къде ще кацнем? В административния център (нещо като столица) на Европейския съюз – Брюксел, Белгия.

Хълмът на изкуствата, Брюксел, Белгия / Снимка: Joaquin Aranoa, Pixabay

Брюксел е интересен град – в него старите сгради съжителстват с модерни постройки, а забързани служители на Европейския парламент и Европейската комисия крачат със своите куфарчета, докато се разминават с туристите. Брюксел е столица на Белгия, но всъщност това се отнася само за общината Град Брюксел (Brussels City) – една от 19-те общини в Столичен регион Брюксел. В нея ще откриете няколко от най-известните забележителности, които си струва да видите:

Площад Гран плас

Площадът е заобиколен от кметството (единствената оцеляла постройка от XV в.), от сградите на 40-те гилдии на занаятите и от внушителната къща Maison de Roi. Той е един от най-красивите площади в света и е включен в списъка за културното наследство на ЮНЕСКО.

Всички туристи, пристигнали в Брюксел, посещават красивия площад поне два пъти: през деня, за да се насладят на красивите позлатени детайли по старинните фасади и през нощта, когато светлините превръщат Гран плас в магично място.

На Гран плас са разположени някои от най-старите ресторанти в града: в тях ще ви предложат традиционните белгийски пържени картофки и специалитетът на града – миди.

През август, на всеки две години, площадът се преобразява за няколко дни, защото върху него се „опъва“ килим от цветя с размери 24 на 77 метра, направен от хиляди бегонии. За първи път подобен килим е направен през 1971 г. и интересът е толкова голям, че днес привлича туристи от цял свят. Всеки път шарките на цветния килим са различни и се пазят в пълна тайна.

Килим от цветя 2008 г., Брюксел, Белгия / Снимка: Wouter Hagens – собствена творба, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4633657

В близост до Гран плас е сградата на фондовата борса, основана от Наполеон Бонапарт на 8 юли 1801 г. В района е и една от най-щурите забележителности на града – Манекен пис (Пикаещото момченце). Тя представлява 400-годишна бронзова статуя на пишкащо момче, любима туристическа атракция. По празници и за специални случаи момченцето е обличано в специални костюми – ако се озовете в града през декември, ще го видите в костюм на Дядо Коледа. Изненадващо е, че статуята всъщност е много по-малка от предварителните очаквания на туристите.

Манекен пис, Брюксел, Белгия / Снимка: Detskiknigi.com

В Брюксел можете да видите кралския дворец (Белгия е кралство!), да се разходите из Парка на Брюксел, където е разположен Дворецът на нациите (седалището на белгийския федерален парламент) или да обиколите магазините в галерия „Сен Юбер“. Галерията е първият търговски център в Европа, открит на 20 юни 1847 г. И днес под стъклените куполи ще откриете не само ресторанти и кафенета, но и магазини, в които се продават брюкселски дантели и изкусителните белгийски шоколади.

Символ на Брюксел е металната конструкция Атомиум, създадена за Световното изложение през 1958 г. Тя представлява девет метални сфери, свързани помежду си с метални прътове, висока е 102 метра и всъщност представя кристалната решетка на желязото, увеличена 165 милиарда пъти.

Кристална решетка на желязото / Изображение: Ben Mills – собствена творба, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10812752

Създател на Атомиума е инженерът Андре Уотъркейн, който искал да покаже твърдата си увереност в научния напредък. Подобно на Айфеловата кула, монументът трябвало да бъде разрушен след Световното изложение, но толкова се харесал, че днес е една от постоянните атракции на града. Повече можете да прочетете тук.

Атомиум, Брюксел, Белгия / Снимка:
o palsson – https://www.flickr.com/photos/opalsson/3773629074/sizes/l/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20870815

Сградите на Европейския съюз

Като административен център на Европейския съюз (ЕС), Брюксел приютява редица сгради, свързани с управлението на обединението, от което и България е част от 2007 г. Съюзът е основан след Втората световна война най-напред като Европейска общност за въглища и стомана, когато през 1951 г. се обединяват Белгия, Германия, Франция, Италия, Люксембург и Нидерландия. Постепенно страните членки се увеличават и в момента са 27 (Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 г.).

В Брюксел ще откриете сградата „Берлемон“, в която е разположена Европейската комисия – изпълнителният орган на ЕС. Формата й е много интересна, погледната от въздуха.

Берлемон – сградата на Европейската комисия, Брюксел, Белгия / Снимка: Detskiknigi.com

Пред един от входовете ще откриете камък с името на Робер Шуман – френски политик, считан за един от бащите на идеята за обединение на Европа. На 9 май 1950 г. Шуман предлага да се създаде обща европейска институция, която да контролира и управлява производството на въглища и стомана. Заради неговото предложение датата 9 май е отбелязвана като Ден на Европа.

Берлемон – сградата на Европейската комисия, Брюксел, Белгия / Снимка: Detskiknigi.com

В Брюксел можете да посетите още сградата на Европейския парламент – в нея се допускат ученици и студенти и дори можете да присъствате на някое от заседанията. Проверете игрите и обучителните материали, които се предлагат на сайта на парламента – всичко е преведено и на български език, а игрите са много забавни и полезни.

Европейски парламент, Брюксел, Белгия / Снимка: Norbert Oriskó from Pixabay

Музеи в Брюксел

Както може да се очаква, в Брюксел ще намерите редица големи, красиви и интересни музеи. Ние ще ви заведем в три от тях, които не бива да пропускате.

Започваме с Кралския музей за изящни изкуства  впечатляващи колекции. Там ще намерите творби от т.нар. стари майстори, сред които са Питер Брьогел Стария и Рубенс.

През Музея за изящни изкуства можете да влезете в музея на Рене Магрит – световноизвестния белгийски сюрреалист. В него има над 200 негови творби, разположени на 4 етажа – най-голямата колекция в света. Магрит и известната му картина с лула, която не е лула, вдъхновява Джон Грийн и неговите герои от книгата „Вината в нашите звезди“.

Музей на комикса

Белгия е център на деветото изкуство, комикса, а по табелите на почти всеки магазин в белгийската столица можете да прочетете странното на пръв поглед съкращение B.D. Ако сте запознати с любовта на белгийците към героите на Ерже, Юдерзо, Госини и Семпе, Пейо и дори Алекси Дормал и Доминик Рок, няма да се изненадате, че B.D. всъщност означава bande dessinee – комикс.

Изкуството на комикса е на особена почит в Белгия, а посещението в Музея на комикса е истинско удоволствие за малки и големи. Сградата е архитектурен шедьовър в стил ар нуво и е създадена от белгийския архитект Виктор Орта през 1906 г. В нея, на 6 октомври 1989 г., отваря врати Белгийският център за комикси, който бързо се превръща в любима атракция. Всяка година повече от 200 000 посетители разглеждат постоянните и временни изложби, разположени на 4200 кв.м. площ.

Във фоайето ще откриете книжарница и библиотека. Можете да се снимате с ракетата, колата и с бюста на Тинтин – герой на създателя на комикси Ерже.

Сред постоянните експозиции на музея са „Създаването на комикса“ (ще се изненадате, че работата тръгва от рисунките на пещерните хора!) и колекциите, посветени на Ерже (създател на Тинтин) и Пейо (създател на смърфовете).

Множество информационни табла разказват историята на комиксите, представят работата на творците и изненадват с любопитни подробности. Отделете си няколко часа – няма да са ви достатъчни, но все пак ще бъдете удовлетворени.

Интересно е, че в Брюксел живеят и творят над 700 автори на комикси. Там живее и Алекси Дормал, който илюстрира историите на майка си Доминик Рок. Двамата са познати и на българските читатели с историите за русата фурия Ана Ана (тя отново е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“). Но всъщност по-известен от Ана Ана е брат й Пико Бог – именно той е гост на Музея на комикса във временна експозиция (до май 2020 г.)

Какво още да направите, ако се озовете в Брюксел?

  • Непременно хапнете белгийски шоколад

В района на Брюксел са разположени няколко от най-добрите шоколадови фабрики – Godiva, Neuhaus, Leonidas. Опитайте ягодите с шоколад, отидете на обиколка в някоя от фабриките или в музея на шоколада – няма да съжалявате. Белгийските бонбони са и отличен подарък за приятели и роднини, а някои дори съчетават страстта към вкусния десерт и комиксите – ще откриете подаръчни кутии с шоколадови смърфове или с Малкия Никола и приятели.

  • Ммм… белгийски вафли!

Не пропускайте да опитате и белгийските вафли (наричани понякога гофрети) – сервират ги с различна „гарнитура“. Подгответе се да се върнете с няколко килограма по-тежки – трудно е да устои човек на такива изкушения.

Белгийски вафли 🙂
  • Купете си комикс

Не пропускайте да се сдобиете с някой комикс, дори да е на език, който не разбирате. Благодарение на многото изображения, ученето на чужд език е много по-лесно с помощта на комиксите. Пък и чрез тях човек учи каквото и да е много лесно – ако не вярвате, прегледайте статиите:

Надяваме се, че кратката разходка из центъра на Брюксел ви е допаднала. Ако отидете там, не се изненадвайте от състоянието на метрото – мръсотията може да е шокираща, но пък има и интересни хрумки като графитите и картините по стените.

Разбира се, забележителностите са много повече, но можете да проучите сами и, ако ви се удаде възможност, да сте готови с ваш собствен маршрут за посещение на белгийската столица!

Четете и изминавайте книгометри – от вас зависи къде ще се озовем следващата седмица!