Темпото, с което книгоходците пътешестват по света, се забързва. Тази седмица отчетените книгометри са 7074, което ни позволява да прескочим до нов континент!

Ако си спомняте, миналата седмица се приземихме в руския град Санкт Петербург в континента Европа, а днес пристигаме победоносно в Северна Америка. Какво ще видим там? Величествено творение на природата – Ниагарския водопад.

За да ви срещнем с това природно чудо, ще поканим за наши екскурзоводи трима писатели и техните произведения. Нека ви ги представим:

Визитка на екскурзовод №1

Име: Алеко Константинов

Произведение: пътепис „До Чикаго и назад“ (изд. „Пан“, сверено с първото отделно издание на бележките – „До Чикаго и назад. Пътни бележки“, София: 1894)

Причина за избора: Алеко Константинов се отправя към Америка на 20 юни 1893 г. Тръгва от София, стига до Хавър, а после се отправя с параход към Новия свят на 8 юли по нов стил (или 27 юни по стар стил).

Пристига в Ню Йорк след 7 денонощия, а след това посещава Ниагарския водопад, преди да продължи към Световното търговско изложение в Чикаго.

Визитка на екскурзовод №2

Име: сър Стийв Стивънсън

Произведение: „Детективите Агата и Лари. Обир край Ниагарския водопад“ (изд. „Фют“)

Причина за избора: В книгата писателят изпраща своите млади детективи Агата и Лари на вълнуващо пътешествие до Канада и САЩ, за да разкрият кражбата на скъпоценности, собственост на известна оперна певица.

Двамата детективи са любими на екипа ни, а докато разкриват престъпления, те запознават читателите с ценни подробности от географско и историческо значение.

Визитка на екскурзовод №3

Име: Маури Кунас

Произведение: „Седемте чудеса на г-н Хакарайнен“ (изд. „Дамян Яков“)

Причина за избора: В книгата художникът и писател Кунас повежда героите си на околосветско пътешествие. Водопроводчикът Тръбов избира групата да посети Ниагарския водопад, където се натъкват на съпрузите Пъркинс. Главен участник в историята е козелът сомнамбул Хакарайнен, който в съня си се отправя на спускане в бъчва… по стълбите.

 

Интересни факти

Ниагарският водопад всъщност представлява група от водопади на река Ниагара, разположени на границата между Канада и САЩ. Състои се от три части:

 • Подковата
 • Американския водопад
 • Булчински воал

Ниагарският водопад не е особено висок, но е много широк и е най-големият водопад в Северна Америка.

Изглед към Американския водопад, Булчинския воал и Подковата от президентския апартамент на хотел „Шератон Фолсвю“, Ниагарски водопад, Онтарио, Канада. Снимка: Saffron Blaze – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15045971
 • Между Подковата и Булчинския воал е разположен Goat Island – Островът на козите. Кръстен е така, защото през 1778 г. Джон Стедман прехвърлил стадото си от кози на острова, за да ги предпази от нападенията на вълци.

 

 • Близо до Goat Island е Островът на трите сестри, описан от Алеко Константинов: „…близо при Острова на трите сестри седнахме да си починем на една скамейка; всичките дървета наоколо бяха изписани и изрязани с имена на посетители. На скамейката беше изрязано между другите името Д. Анев. Аз показах на доктора това име и му казвам на шега: „Я виж, докторе, Димитър Анев де си е изрязал името.“.

 

 • Ниагарският водопад е описан най-напред от френския изследовател отец Луи Енепен, който може да се приеме за негов откривател още през 1678 г. Предполага се, че водопадът се е появил преди повече от 10 000 години и ще изчезне до 50 000 години заради ерозия на почвата.

 • Всяка секунда от водопада се изливат 3160 тона вода. Те служат за произвеждане на огромно количество електроенергия.
 • Всъщност именно при Ниагарския водопад започва промишленото производство на електроенергия чрез вода. Благодарение на изобретението на Никола Тесла водата произвежда електричество, което може да бъде отвеждано до домовете и фабриките. Така се появява и първата водноелектроцентрала (ВЕЦ) в света, построена край Ниагарския водопад през 1895 г. от предприемача Джордж Уестингхаус.
Източник: Teslasociety.com
 • Това постижение ще ви подскаже защо ще намерите статуя на Никола Тесла на Goat Island.

 

 • Ниагарският водопад се посещава от около 30 милииона души всяка година. Той е предпочитана дестинация и за сватби. Не вярвате? Прочетете историята на съпрузите Пъркинс, описана комично от Маури Кунас.
„Седемте чудеса на г-н Хакарайнен“, текст и илюстрации Маури Кунас, превод Росица Цветанова. (изд. „Дамян Яков“)
 • Любопитен факт е, че водопадът е разположен между градовете близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада).

 

Да се полюбуваме!

Казват, че думите не стигат и езикът е беден да опише красотата на природни чудеса като Ниагарския водопад. Очевидно дори велики писатели като Алеко Константинов са изпитали трудност да предадат впечатленията си:

„Много минути се изминаха, додето се свестихме! Всички наблюдатели бяха вцепенени, като в жива картина! Не учудване, не възхищение, не! Едно безгранично благоговение бе отпечатано на лицата на всички. Всички лица бяха сериозни, излеко бледни и като че изтръпнали! Като че не пред творението Божие, а пред самия Бог бяха изправени!… Който може, нека опише тази картина; който може, нека я фотографира, нека я нарисува!… Аз не мога.“

За разлика от 1893 г., когато писателят пътува до Америка, днес е лесно да станем съпричастни на удивлението му с помощта на новите технологии. Чрез тях можете да си организирате посещение на водопада и чрез виртуалната реалност да преживеете всичко, описано от Алеко Константинов в неговия пътепис.

В този сайт ще откриете различни видеоматериали, чрез които да летите с хеликоптер над гърмящата вода, да ви опръскат водните струи на борда на корабче и дори да погледате от площадка до водната завеса.

 • Ако посетите района на Ниагарския водопад, не трябва да пропускате да си направите разходка и из щатския парк Ниагара – най-стария щатски парк в САЩ, създаден през 1885 г.
 • Разходката до Ниагарския водопад е чудесна възможност да прекосите границата между САЩ и Канада. Това е и отличен повод да научите колко щати има в САЩ, колко голяма по площ е Канада и какви езици се говорят там. Ето какво научава Агата Мистъри, докато се подготвя за поредния детективски случай:

„По време на полета Агата и господин Кент изчетоха един пътеводител за Канада с много снимки. Когато заминаваше на разследване с братовчед си, Агата винаги носеше със себе си нещо любопитно за четене. Харесваше й да се рови в пътеводители и справочници. Сега научи, че Канада е втората по големина страна в света, че има хиляди езера и е покрита с безкрайни гори, които са едни от най-важните й природни богатства.“

–из „Детективите Агата и Лари. Обир край Ниагарския водопад“, Стийв Стивънсън, изд. „Фют“

Щури работи

Ниагарският водопад е необикновено чудо на природата, което вдъхновява редица смелчаци да изпълняват щури каскади. Някои от техните опити завършват благополучно, други – не толкова. Ще ви срещнем с първата и последната от тези луди глави, решили да увековечат имената си, като извършат немислими каскади, свързани с величествения водопад.

Първата жена, която решава да се спусне по водопада в бъчва, е 63-годишната учителка Ани Едсън Тейлър. Водена от желанието да спечели слава и пари на 24 октомври 1901 г., навръх своя 63-и рожден ден, тя е спусната по течението на реката в специално конструирана дървена бъчва. „Превозното й средство“ пада от страната на Подковата. Приключението е успешно, но Тейлър не печели богатството, за което мечтае. Бъчвата, с която се спуска по водопада, е открадната от спонсора й и изчезва безследно.

Ани Едсън Тейлър със своята бъчва Снимка: неизвестен автор – Francis J. Petrie Photograph Collection, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4392220

 

Последният смелчага, който преминава по въже над Ниагарския водопад, е Ник Уаленда. През 2012 г. той получава разрешение от американските и канадските власти да изпълни своя смел номер. Стоманено въже е опънато между двата бряга над водопада. Уаленда преминава успешно, а когато стига на територията на Канада, трябва да покаже своя паспорт, за да го допуснат в страната.

Тук можете да изгледате впечатляващ репортаж на BBC от събитието, а ето и още едно видео:

Тези каскади са изключително опасни и не са малко хората, намерили края на живота си в опит да извършат опасно преминаване през Ниагарския водопад. Всеки опит за подобно действие се наказва със солидни глоби и на територията на Канада, и на САЩ.

А тъй като е време да се отправим на ново пътешествие, ще ви предизвикаме да прочетете сами за интересното решение на четирима млади българи да пропътуват пътя на Алеко Константинов до Чикаго и назад, като изминат обратния път с ветроходна яхта!

Повече за приключението им „До Чикаго и… назад с яхта“ можете да прочетете тук. Помислете какви въпроси бихте задали на четиримата ветроходци и помечтайте за собствено пътешествие, вдъхновено от книгите.

И не забравяйте – докато четете, изминавате книгометри и допринасяте да пътешестваме заедно по света!

Всичко за „Книгоходец“ ще откриете тук.