Музиката е едно от най-древните изкуства. В днешната задача искаме да те запознаем с няколко книги за музиката – повечето са били номинирани през годините в Награда „Бисерче вълшебно“, а други са ни направили силно впечатление.

Чудният свят на музиката

 • Автори: Мюриг и Рейчъл Боуен
 • Илюстрации: Даниел Фрост
 • Превод: Ирина Манушева

„Чудният свята на музиката“ (изд. „Фют“) е страхотно енциклопедично издание, оформено като участие в курс „Въведение в музиката“. В него специални учители повеждат любознателните ученици на вълнуващо пътешествие. В рамките на курса читателите получават базови познания за видовете музика, за езика на музиката и как да правим музика.

В нея четем следното:

„Заниманията с музика влияят благотворно върху състоянието на тялото ни. Например когато слушаме или изпълняваме музика, едновременно се активират различни мозъчни центрове – все едно правим мозъчна фитнес тренировка.“

Прочетете отзива на Вал Стоева за книгата и вижте какво още ще откриете в нея.

Музикалните книги на Марко Зимса и компания

 • Автори: Марко Зимса/Дорис Айзенбургер/Вернер Тусвалднер
 • Илюстрации: Дорис Айзенбургер/Зилке Брикс/Винфрид Олгенорт/Робърт Ингпен/Матея Аркова
 • Превод: Василка Ванчева

Книгите на Марко Зимса и компания (изд. „Емас“) открай време са ни любими. По приятен и забавен начин те помагат на читателя да направи първите си стъпки в света на класическата музика. Смятате, че тя е скучна и не я разбирате? Тръгнете след Марко и се уверете, че няма нищо по-вълнуващо!

Сред номинираните книги в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 е „Моцарт за деца“. Знаете ли, че Волфганг Амадеус Моцарт никога не е ходил на училище? За сметка на това владеел доста чужди езици и бил много образован – баща му се грижел за това. На момчето му се налагало да свири пред императори и важни особи със затворени очи, а талантът му бил безспорен. Тези и още интересни факти е събрал Зимса в своята книга – прочетете отзив за нея тук.

Не пропускайте да научите повече за музикалните инструменти от друга книга на автора – „Тина и оркестърът“. В нея музикалните инструменти са представени на ясен език, без излишно опростяване на информацията. По време на четенето можете да чуете и музикалните примери, включени в съпровождащия компактдиск. Веселите илюстрации на Винфрид Олгенорт допълват приятното впечатление и вдъхват увереност на малките читатели, че светът на класическата музика е отворен за тях. Ето и отзив за книгата от една истинска музикантка в Софийската филхармония – Милена Златарова.

Не можем да не ви препоръчаме и „Лешникотрошачката“ от любимия ни композитор Чайковски (нали помните, че негови произведения са поставяни на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург?). Нашата приятелка Ема (9 г.) преди време ни сподели:

“Много ми хареса „Лешникотрошачката“ – както книгата, така и балетът. Музикалното издание (изд. „Емас“) е великолепно, най-вече защото съдържа диск с музиката на композитора Пьотр Илич Чайковски. Само не знам защо заглавието е „Лешникотрошачката“, а не „Лешникотрошачът“, защото той нали е принц все пак. Но, както и да е.“

Целият отзив на Ема за книгата ще откриете тук.

С книгата “Тиха нощ! Свята нощ!” Вернер Тусвалднер и художникът Робърт Ингпен пък отдават почит на най-известната песен в света, която през 2018 г. отбелязва 200 години от създаването си. Историята на песента е впечатляваща и сме щастливи, че изданието бе номинирано в Награда „Бисерче вълшебно“ 2019. Повече за книгата прочетете тук.

“Сън в лятна нощ” също е сред любимите ни музикални заглавия, макар да е за читатели над 10 години. Книгата започва с кратко разяснение: Феликс Менделсон Бартолди е създател на музиката към пиесата, написана от Уилям Шекспир преди повече от 400 години. И ако за възрастните музиката на Менделсон е самодостатъчна (чували ли сте за „Сватбения марш“?), то за децата разяснението на пиесата е много важно, за да бъдат спечелени да слушат и гледат с интерес. Ако последвате линка, ще чуете откъс от книгата и гарантирано ще се впечатлите.

Концерт в гората

„Концерт в гората“ (изд. „Фют“) е книга с музикални бутони за най-малките. Макар повечето участници в Награда „Бисерче вълшебно“ да са пораснали за тази категория книги, ние все пак ще ви я представим, защото е сред любимите ни четива.

“Концерт в гората. Моята първа книга за музиката” на Фиона Уатпредлага подходящо за малчуганите въведение в света на музикалните инструменти. Историята за катеричката, къртичето, невестулката, язовеца и лисичето, които репетират усилено за горски концерт, е предадена с по няколко изречения на страница, които обаче въвеждат понятия като клапи, гриф, струни, клавиши. Слушателите се запознават лесно с ксилофон, цигулка, китара, пиано, флейта. Накрая чуват как звучат инструментите заедно. Вълнуващо, нали? Тук ще откриете видео с един бебешор – голям почитател на книгата.

Приказка за Ла Минор

 • Автор: Анжел Вагенщайн
 • Илюстрации: Яна Левиева/Маглена Константинова

Точно на ъгъла, където Слънчевият лъч се пресича с Пианото, живеят гамите, нотите и обслужващият персонал в един необикновен осеметажен дом. И ако го посетиш, ще откриеш любопитни истории за неговите обитатели…

Книгата на Анжел Вагенщайн „Приказка за Ла Минор“ (изд. „Жанет 45“) е подходяща за подарък на истински ценители от всяка възраст. За жалост изданието с оформление и илюстрации на Яна Левиева, което бе номинирано в Награда „Бисерче вълшебно“ 2014 вече няма тираж, но пък можете да се сдобиете с варианта с илюстрации от Маглена Константинова.

Пиано от картон

 • Автор: Анета Дучева
 • Илюстрации: Катина Недева

Още една книга, свързана с музиката, бе номинирана преди време в Награда „Бисерче вълшебно“ – трогателната история на Алекс, описана в книгата „Пиано от картон“ (изд. „Жанет 45“). Момичето има силно желание да свири на пиано, което се сбъдва с благосклонната помощ на учителката й по музика. След разболяването на госпожа Иванова обаче, новата учителка няма време да се занимава с детето. Отчаяната Алекс си прави пиано от картон, за да продължи да се упражнява. Прочетете отзива на Лора Филипова и не пропускайте да потърсите книгата.

В Лунната стая

 • Автор: Валери Петров
 • Илюстрации: Росица Ралева

Валери Петров и неговите приказки вдъхновяват екипа ни много често. А „В Лунната стая“ е сред любимите ни пет приказки. Главната героиня е Росица, която никак не иска да свири на пиано. Докато се бунтува, Роси се среща със Странния човек и с лунните лъчи. А те я запознават с… музиката!

Приказката на Валери Петров можете да намерите в различните издания на „Пет приказки“. Ние харесваме самостоятелното издание на изд. „Колибри“ заради илюстрациите на Росица Ралева.

След като разказахме всичко това, вероятно няма да е изненадваща поканата да научите четиристишието на Валери Петров, част от приказката “В Лунната стая”:

„Човекът без музика бедняк е последен,

който даже не знае колко много е беден,

Понеже, че музиката е богатство голямо,

става ясно със слушане и със свирене само.“