Музиката обикновено се изпълнява с помощта на музикални инструменти. Те са различни по форма, размер, материал на изработка. Едни имат струни, други са духови, трети изискват натискане на клавиши, а четвърти правят музика чрез… удар. Нека се запознаем накратко с музикалните инструменти – наши помощници ще бъдат книгите „Чудният свят на музиката“ (изд. „Фют“) и „Die Welt der Musik“ („Светът на музиката“, изд. Ravensburger):

Духови инструменти

Духовите инструменти са сред най-древните. При тях звукът се получава от трептенето на самия въздух, който музикантът вдухва в инструмента. Духовите инструменти са много и се делят на две семейства – дървени и медни. Не се подвеждайте, обаче – разделението не е свързано толкова с материала на изработка, колкото с начина, по който се създава звукът.

При дървените духови инструменти музикантът духа в инструмента през езиче – бамбукова или тръстикова пластинка, наричана стройка или платък. Въздухът преминава през езичето, то започва да трепти и кара въздуха в тръбата също да трепти. Кларинет, обой, фагот, флейта и саксофон са част от дървените духови инструменти.

Медните духови инструменти пък завършват с разширение като фуния, а в горния си край имат малка чашка – мундщук, през който музикантът вкарва струя въздух в тръбата. Тромпет, тромбон, валдхорна, туба – проверете как звучат тези медни духови инструменти.

Задачка-закачка! Ако искате да свирите на духов инструмент, необходими са ви много здрави дробове. Тренирайте! Откъснете малко листче хартия и опитайте да го задържите върху стената, като го духате.

Струнни инструменти

При струнните инструменти музиката се поражда от трептенето на опънати струни. При някои от инструментите струните се дърпат с една ръка, при други – с две ръце. При някои инструменти музикантите използват лък. Независимо по какъв начин става звукоизвличането, звукът на струнните инструменти е любим на много хора по света.

Сред този тип инструменти ще откриете китара, укулеле, лютня, шамисен, ситар, бузуки.

Инструменти, чиито струни се дърпат с две ръце, са арфата, лирата и цитрата. Потърсете в интернет как звучат тези инструменти – със сигурност звукът им ще ви успокои.

Рецепта №1: Направете си струнен инструмент!

Необходими са ви:

 • кутия – най-лесно ще е да вземете кутия от носни кърпички, защото вече има отвор. Но всяка друга кутия (квадратна или правоъгълна) ще свърши работа.
 • ластици – най-малко 3 бр., най-добре 6 бр.
 • моливи – 2 бр.

Стъпки:

 1. Вземете кутията. Ако няма отвор в някоя от страните, изрежете си кръгче (или каквото се получи).
 2. Опънете ластиците над отвора.
 3. Поставете между ластиците и кутията двата молива, разположени от двете страни на отвора.
 4. Дръпнете струните на инструмента. Готино звучи, нали?

 

Ударни инструменти

Най-древните музикални инструменти са ударните. Можете да чуете, че ги наричат и перкусии. При тях звукът се получава от трептенията на опъната кожа или на пластинка (метална или дървена) чрез удар. Перкусиите се делят на две групи – без и със определена височина на звука.

В първата група попадат барабан, тъпан, дайре, гонг, кастанети, триъгълник, маракаси и други.

С определена височина на звука са ксилофон, глокеншпил, маримба и други.

Опитайте да проучите тази група инструменти – интересни са, а и изискват музикантите да са във великолепна форма. Опитайте да правите различни неща с ръцете и краката едновременно, например да се потупвате по главата и да потропвате с крака в ритъм – трудно е, нали?

Рецепта №2: Направете си маракаси!

Тази идея получихме от г-н Делчо Иванов – учител по музика в 29 ДГ „Слънце“ – София. Необходими са ви:

 • пластмасова бутилка или пък алуминиева кутийка от безалкохолно (нещо, което сте подготвили за рециклиране)
 • тиксо и хартия или найлон за запушване на отвора (ако използвате кутийка)
 • различни зрънца – от боб, царевица, ориз. Необходими са ви по една шепа, не повече.

Стъпки:

 1. Уверете се, че бутилката е суха и чиста отвътре.
 2. Напълнете я с един вид зрънца, например бобови.
 3. Затворете бутилката и започнете да разклащате. Чувате ли как звучи?
 4. Ако имате още бутилки, напълнете и тях по същия начин с останалите зърна.

Проверете дали вашите маракаси звучат по един и същи начин при различните зрънца.
Поканете мама, татко, брат/сестра или дори баба и дядо да посвирите заедно.

Клавишни инструменти

При клавишните инструменти звукът се извлича по различни начини.

При пианото (за него се сещаме най-напред) клавишите са свързани със струни и когато натиснем клавиша, той задейства чукче, което пък удря дадена струна и я кара да трепти. Пианото е един от най-обичаните инструменти – много композитори са композирали музика за пиано (например Моцарт), много деца започват музикалното си образование именно с пианото (вижте Росица от „В Лунната стая“ или „Мечокът и пианото“).

Клавесинът пък прилича на пиано, но няма чукчета – при него клавишите задвижват кукички, които дърпат струните. Опитайте да проверите дали органът, който прилича на голямо пиано, всъщност е такова.

Едно е ясно при клавишните инструменти – при тях ясно се вижда връзката между нотите, записани върху петолинието (начинът, по който е изписва и чете музика) и тоновете на музикалната стълбица. Тази музикална стълбица обикновено започва с нотата „до“ и завършва с „до“ от следващата октава (8 ноти – до, ре, ми, фа, сол, ла, си, до).

Рецепта №3: Пиано от картон

Вдъхновени от идеята на писателката Анета Дучева и на художничката Катина Недева, каним ви да си направите собствено пиано от картон. Необходими са ви:

 • бял лист хартия или картон с размер А4
 • лист хартия, оцветен в черно (или черен картон)
 • линия и молив
 • ножица и лепило

Стъпки:

 1. Отмерете и разчертайте с линията и молива белия лист на осем равни части.
 2. Отрежете от черния лист пет ленти с дължина 10 см и ширина 1 см.
 3. Залепете първата черна лента в горния край на белия лист, върху първата черта между първата и втората бяла лента.
 4. Залепете втората черна лента в горния край на белия лист, върху втората чертата между втората и третата бяла лента.
 5. Повторете, като залепите третата черна лента върху линия №4; четвъртата – върху линия №5 и петата – върху линия №6.

Лъкови инструменти

Лъковите инструменти са сред най-древните и са изработвани от дърво, черва и конски косми. Макар да не звучи приятно, когато чуете музиката на цигулката, виолата, виолончелото и контрабаса, няма как да не се разчувствате.

При тези инструменти звукът се получава от трептенето на опънатите струни (като при струнните), но тук трептенето се получава от търкането с лък.

Ако искате да научите повече за лъковите инструменти, прочетете в книгата „Тина и оркестърът“ на Марко Зимса – ще се изненадате силно.

Не пропускайте да проверите и кои са най-скъпите цигулки в света – днес най-добрите музиканти в света свирят на такива инструменти.

Ако се огледате около себе си, ще установите, че предметите от бита позволяват да правим музика непрекъснато. Дали ще удряме с дървена лъжица върху тенджера, ще разклащаме кутии със зърнени храни или ще разклащаме връзката с ключове на родителите ни – музиката е навсякъде около нас. А ето и една интересна рецепта за музикални чаши.

Рецепта №4: Музикални чаши

Необходими са ви:

 • 7 чаши, еднакви по форма, по възможност от тънко стъкло (за вино са подходящи)
 • вода

Стъпки:

 1. Напълнете чашите с вода, като поставяте във всяка следваща чаша малко повече – така ще получите музикална стълбица.
 2. Намокрете леко пръста си и го завъртете около отвора на чашите, като минавате постепенно от едната на другата чаша. Получава ли се музика?

Пожелаваме ви страхотен музикален ден с този танц, изпълнен върху музикалното стълбище в Haus der Musik (Къщата на музиката) във Виена: