Много обичаме да получаваме писма! В предишните издания на читателската щафета кутията ни преливаше от рисунки и топли думи. Ако решиш да ни зарадваш, напиши ни писмо и ни го изпрати по ПОЩАТА.

 

Как се пише писмо?

Реши какво искаш да ни споделиш – може да ни разкажеш как прекарваш ваканцията, интересни ли са ти предизвикателствата в щафетата, да ни изпратиш любимата си рецепта, твоя приказка или да ни нарисуваш рисунка.

След това седни и напиши на лист всичко, което искаш да ни кажеш.

Писмото обикновено започва с обръщение – „Драги ми Смехурко“ (като в „Патиланско царство“), „Скъпа Софи“ (като в „Писма от Феликс“). Накрая завършва с поздрави и твоето име. И, разбира се, важно е писмото да е написано четливо и без грешки.

Как се изпраща писмо?

Когато си готов, постави листовете в плик за писма. Ако нямате у дома, пликове продават и в книжарниците, и в пощата. Разгледай различните по размер пликове и избери онзи, който ти се струва най-подходящ. Можеш да сгънеш писмото на три или на четири, за да избереш по-малък плик.

Тук идва най-важната част – изписването на адреса. Знаеш ли колко възрастни не умеят да адресират правилно писмата си? Надяваме се, че ти ще усвоиш това умение отрано. Ето какво трябва да знаеш:

  • Щом ти изпращаш писмото, значи си ПОДАТЕЛ.

Адресът на подателя се изписва в горния ляв ъгълна плика за писма. Трябва да напишеш своето име и фамилия, точен адрес (улица и №, евентуално квартал, № на блок, вход, етаж и апартамент), задължително е да напишеш пощенския код на твоя град/район и името на населеното ти място. Трябва да се получи нещо такова:

Твоите имена

Адрес: улица №, блок №, вход №, етаж №, ап. №

пощенски код –  име на населено място

  • Онзи, до когото изпращаш своето писмо, е ПОЛУЧАТЕЛ.

В случая ще сме ние (Вал и Лора от „Детски книги“). Нашият адрес се пише в долния десен ъгъл на плика за писма. Трябва да изглежда ето така:

Вал Стоева и Лора Филипова

Фондация „Детски книги“

п.к. 204

1113 София 13

България

Не се учудвай, че липсва улица в нашия адрес. „п.к.“ означава пощенска кутия – имаме една вълшебна кутия в пощенската станция, в която пристигат всичките ни писма, за да сме сигурни, че нищо няма да се загуби.

  • Когато си адресирал своето писмо, трябва да купиш марки от гишето в пощенската станция, да ги залепиш и да пуснеш писмото си в пощенската кутия – една голяма жълта кутия, обикновено пред входа на пощенската ти станция.

Благодарим ти предварително за писмото – наистина ще ни направиш щастливи!