Петър Дочев в 6. класПетър вече е на 17 г. и днес е ученик в 11. клас на Гимназия „Христо Ботев“, Попово. Комиксите, които рисува преди 6-7 години, когато все още е ученик в 6. клас в ОУ „Л. Каравелов“, предизвикват истински фурор сред съучениците му по време на изложба, посветена на Международния ден на детската книга. Благодарение на училищния библиотекар Антоанета Антонова, днес представяме Петър и неговите творби пред вас:

Представи се…

Петър Добринов Дочев на 17 години от град Попово. Обичам хуманитарните науки, да съм сред природата и да спортувам.

Спомняш ли си първия път, в който се срещна с комиксите? 

Първата ми среща с комиксите беше, когато бях в детската градина. Те ми харесаха заради рисунките и защото ги разбирах още преди да мога да чета.

Кой е любимият ти комикс герой/поредица/автор?

Може би, любимият ми комикс герой е моят Уфо.

На какво те научиха комиксите? Помогнаха ли ти с нещо в училище?

Комиксите ми помогнаха да имам търпение, за да довършвам нещата до край и може би развиха въображението ми.

Защо според теб съществува стереотипът, че комиксите са литература само за деца?

Според мен комиксите не се четат само от деца и затова не съм съгласен, че има такъв стереотип. На възрасните им е интересно да четат комиксите за деца и обратно, ако въобще комиксите могат да се делят за възрастни и за деца.

Кога започна да правиш комикси и защо?

Започнах да правя комикси когато бях в 5. клас защото обичах да рисувам и защото исках аз да си измисля мой герой и да измислям какво му се случва.

Какво е най-важно при създаването на комикс според теб? Сподели един съвет с младите ни читатели, които сега се захващат с правенето на комикси.

Най-важното при създаването на комикси е да имаш търпение и въображение, да си представяш рисунката преди да почнеш да я рисуваш.

Кои са твоите 3 причини да четеш комикси?

Обичам да чета комикси, защото има малко четене и повече гледане.

А ето е снимки от изложбата преди 6 години, на която творбите на Петър са представени пред съучениците му: