„Читателска щафета 3“ с книгите на Бевърли Клиъри приключи. Значките са изпратени, наградите за творчество и специални постижения на четиримата вълшебници от Плевен (строителите на къщичките на Хенри) – също.

С лека тъга трябва да обявим финала, но и с огромна гордост.

Тъга, защото ще се разделим за няколко месеца с вас, супер-читатели. 🙁

Надяваме се, че до началото на следващата „Читателска щафета“ ще прекарате едно незабравимо лято, изпълнено с весели игри, страхотни приключения и книжни пътешествия.

Гордостта ни пък се корени в резултатите, които всички вие показахте:

530 деца от цяла България прочетоха общо 1860 книги! Сред тези смели читатели имаше мнозина, осмелили се да прочетат повече от 3 книжки на Бевърли Клиъри, за което получават искрената ни похвала! Не можем да пропуснем и факта, че първолаците на г-жа Илиева от Плевен успяха да се включат успешно в кампанията, прочитайки по 3 – 4 – 5 книжки за веселата Рамона, сестра й Бийзъс и Хенри. Към тях трябва да прибавим и двете млади госпожици от предучилищна група, които също успяха да се присъединят към отбора на супер-читателите.

За най-любимо четиво на децата с радост обявяваме книгата „Хенри и клубът“, прочетена от цели 333 деца. Хрумванията на Хенри Хъгинс не само забавляваха читателите ни, но и успяха да мотивират учениците на г-жа Ницова от Плевен да сътворят рисунки, читателски дневници и специални къщички.

Втората най-четена книга в щафетата е „Хенри и Бийзъс“, подкрепена от 307 читатели, а трето място получава „Бийзъс и Рамона“ с 292 прочита. Истината обаче е, че всяка от книгите на Бевърли Клиъри заслужава да намери своето място в библиотеката на детството, защото авторката се вдъхновява, пише и живее точно там – в детството!

За да проверим кой подкрепя и насърчава малчуганите по трудния път на четенето, във формите за участие заложихме и малка анкета. От нея научихме, че родителите,  съобщили на децата си за нашата кампания, са 23. За сметка на това учителите от страната, успели да мотивират учениците си да участват, са 314, а активните библиотекари и читалищни служители – 186! Благодарим на всички възрастни за тяхната подкрепа. Защото без нея всяка инициатива за насърчаване на детското четене не би била възможна!

Резултатите по градове също са изключително пъстри и безкрайно интересни:

1. Най-много читатели са изпратили формите си от Силистра – цели 102 деца! Дори големият ни победител Юлиан Ангелов е от Силистра 🙂 Изказваме благодарности на учителите и библиотекарите от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, ОУ „Отец Паисий“, СОУ „Н. Й. Вапцаров“ и СОУ „Юрий Гагарин“, а най-дълбока благодарност дължим на Светла Ангелова и Дияна Георгиева – библиотекари в Детски отдел на РБ „Партений Павлович“!

2. На второ място се класират читателите ни от Русе – 48 деца, прочели необходимия брой книги. Тук безценна помощ ни оказа екипът на РБ „Любен Каравелов“.

3. Благоевградските малчугани са на трето място с 42 форми за участие! Почти всички щафетници са от V. СОУ „Георги Измирлиев“ и за този успех благодарим на учителите им 🙂

4. Плевен е поставен на четвърто място с 35 щафетници. От Плевен са и нашите творци на къщички, както и първолаците-читатели.

5. София и Стара Загора си делят петото място с по 33 форми за участие.

6. На шеста позиция излиза Димитровград с цели 31 участника! Всички те са от СОУ „Любен Каравелов и са разпределени в два класа с ръководители Стела Иванова и Петрула Дончева. Благодарим им за безценната помощ!

Резултатите надолу в класацията продължават да са безкрайно интересни и ще нахвърляме онези, които ни впечатлиха най-много: Белово има 27 щафетника, Козлодуй – 24, а Бургас – 17. Децата от Айтос и Ловеч са изпратили по 12 форми за участие. Щафетниците от Павликени и Златица са по 11, а от Враца, Гоце Делчев, Ямбол и с. Самуил – по 10! Страхотно, нали?

За да поставим и последния щрих, предлагаме да видите и снимки от награждаванията на щафетниците в Силистра и Благоевград. Освен това ви пожелаваме страхотно лято и не забравяйте: книгите на Бевърли Клиъри са за деца като вас. А ако сте пропуснали някоя от историите за палавите герои Рамона, Бийзъс, Хенри, Мич и Ейми и Рибси – лятната ваканция е пред вас! 🙂