Когато открием интересна книга, обикновено се сприятеляваме с героите и само те са в главата ни. Но за да се появят книжните ни приятели, е необходимо творческо вдъхновение, щуро въображение и талант. Ето кой стои зад великолепния пакостнически образ на Ужасния Хенри:

Francesca Simon - website heather - http://www.francescasimon.com/

 

 

Франческа Саймън е американска детска писателка, която прекарва детството си на плажа в Калифорния и пише истории от 8-годишна. Следва в университетите Йейл и Оксфорд, като се насочва към средновековната история и литературата. Зарязва кариерата на медиевист (човек, който се занимава със Средновековието) и се посвещава на журналистиката. Пише статии за престижни издания като Sunday Times, Guardian, Mail on SundayTelegraph и американското издание на списание Vogue. Живее в Лондон, Великобритания.Ужасния Хенри - Tony Ross illustration - http://www.francescasimon.com/about/

Започва да пише за деца на пълен работен ден след раждането на сина й Джошуа през 1989 година. Най-известна е с поредицата си за „Ужасния Хенри“ (Horrid Henry), чиято първа книга излиза през далечната 1994 г. Днес поредицата се издава на 27 езика и е любима на милиони деца по целия свят. През 2008 година Франческа печели Британските книжни награди (British Book Awards) в категорията „Най-добра детска книга на годината“, с което става първата американка с това постижение. През 2009 година пък е удостоена със pлатна значка Blue Peter – отличие за най-обичаните и успешни детски писатели в Обединеното кралство.

Франческа Саймън е една от най-известните писателки във Великобритания и към момента е написала над 50 произведения за деца от всички възрасти. Когато не пише, Франческа често окуражава и вдъхновява младите писатели – можете да я видите да журира в ученически конкурси по творческо писане. Писателката е и защиник на детската грамотност и достъп до книгите. Често можете да срещнете името й сред посланиците на различни кампании за насърчаване на четенето и грамотността.

Tony Ross - The Telegraph photo

Тони Рос е един от най-популярните британски илюстратори. Роден е на 10 август 1938 година в Лондон. Рос не подозирал, че ще стане художник, но се случило така след неуспешния му опит да се включи в отбора на Джон Уейн като каубой.

Ужасния Хенри - Horrid Henry - Tony RossУчи в Liverpool School of Art, а после работи като графичен дизайнер, арт директор на рекламна агенция и старши лектор по изкуствата в Манчестърския политехнически университет. Междувременно рисува комикси за списания като Punch.

Първата му илюстрована книга излиза през 1976 година. Тони Рос е илюстрирал над 2000 книги от някои от най-известните писатели като Роалд Дал, Майкъл Роузън, Инид Блайтън, Джийн Уилис. Във Великобритания е известен най-вече като художник на поредицата за Ужасния Хенри, както и на собствената му поредица „Малката принцеса“ (Little Princess). Номиниран е за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2004 година, а през 1990 година е подгласник за медала „Кейт Грийнауей“. На българските читатели е познат и с илюстрациите си към „Бабата бандит“ на Дейвид Уолямс.