За родители

Лятна читателска щафета „Бисерче вълшебно“ – възможност за поддържане на читателските умения през лятото

Обикновено през лятото децата имат нужда да се отърсят от стотиците уроци, домашни работи, курсове, изпити и ангажименти, с които са натоварени през учебната година. Те играят активно през трите летни месеца, а четенето се превръща в неприятно задължение.

Четенето е умение, което изисква редовни упражнения, за да бъде лесно на децата да се справят с него. А и то е в основата на всичко – дори на уроците по математика и природни науки.

Поради пандемията и изтощаващото дистанционно обучение, децата ще имат още по-голяма нужда да играят през ваканцията. И още по-голяма е необходимостта четенето да бъде тренирано редовно, за да се намали спадът в уменията на учениците през новата учебна година. Решението е просто – предложете им да участват в Лятна читателска щафета „Бисерче вълшебно“!

Кампанията е част от Награда „Бисерче вълшебно“ и включва четенето на книги – художествени и нехудожествени. Но четенето е интегрирано елегантно в идеите за игри, които ще предлагаме всяка седмица, от юни до август 2020 г. Децата могат да решат сами кои книги да прочетат (общо 6), като са включени и задължителните книги, препоръчани от учител. Допълнителен стимул за четене е и участието в инициативата Книгоходец.

Игрите ще получавате под формата на листове за изтегляне и разпечатване – ще ги публикуваме всяка неделя в периода 31 май – 30 август 2020 г. Можете да ги разпечатвате от страницата „Седмични идеи за игри“ и детето ви да ги събира в папка. Накрая ще си тръгне с личен дневник „Паспорт на пътешественика“, в който ще може да види своя реален прогрес – и читателски, и като изпълнение на игрите.

Повечето задачи изискват от детето да търси, да задава въпроси, да играе, да проучва и анализира. Умението да събира информация и да я обработва е ключово за развитието на функционалната грамотност. Подпомагайте го в неговите търсения – така ще засилите ефекта, който целим да постигнем в кампанията.

Как да помогнете на детето да участва в лятната читателска щафета?

  • Разкажете му за идеята и му показвайте задачите

Прочетете му нашето „Писмо до пътешественика“. Разпечатайте му корицата, писмото и инструкциите за участие в щафетата от страницата „Седмични идеи за игри“. Не пропускайте и седмичните задачи. Предложете му да участва и да изпълнява всичко, което му допадне. Седмичните задачи изтегляйте всяка неделя тук.

  • Разгледайте заедно книгите

Разгледайте заедно книгите и нека детето избере 2 художествени от номинираните в „Бисерче вълшебно“, 2 нехудожествени от категория „Нещотърсачи“ и 2 заглавия, препоръчани от учител.

  • Регистрирайте го за участие в КНИГОХОДЕЦ

Книгоходец дава възможност на детето да следи своя напредък, но и да участва в екипна задача с деца от цялата страна. Мисията ни е да стъпим на всички континенти с помощта на изминатите книгометри (прочетени страници). В това пътешествие ние ще предлагаме кратка, но любопитна информация за континентите, държавите, флората и фауната всяка седмица, когато отчетем общия брой книгометри на всички участници.

Инициативата е особено подходяща и за първокласници, неуверени читатели, деца с обучителни трудности или българчета, живеещи в чужбина. Те също могат да участват, като 1 прочетена от тях страница се равнява на 6 книгометра. Повече за Книгоходец и регистрацията ще откриете тук.


За да следите всичко по-лесно, включете себе си или детето в нашата Viber общност – в нея ще публикуваме задачите за деня, линкове към статиите за пътешествията в Книгоходец и всичко друго, свързано с Лятна читателска щафета „Бисерче вълшебно“. За да ни намерите във Viber, последвайте този линк или ни потърсете като Читателска щафета.

Официални правила

Лятната читателска щафета е част от Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 и се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Медийни партньори са сайт Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.